Kiállítás

2023.03.05. 09:25

Az asztaltársaság tagjaként mutatkozhatott be a baglyasi képzőművész

Sokan tudják, de nem árt újra és újra elismételni, hogy az iskolagalériák már régen az egész országra kiterjedt hálózatának ötlete és gyakorlata ebből a városból, jelesül a Bolyai János Gimnáziumból indult Czinke Ferenc tanár, rangos festőművész kezdeményezése nyomán.

Cs. B.

Az alkotó rámutatott művei sajátosságára

Forrás: Nool

Fotó: Hegedűs Márk

Azóta is több itteni iskolában működik folyamatosan ilyen kiállítóhely, de van, ahol szünetek szakítják meg a bemutatók folyamatát. 

A Semmelweis Egyetem Kanizsai Dorottya Többcélú Szakképző Intézményben – mint az igazgató, Radics Sándor a minap, Csépe Ferenc képzőművészt és a kiállításán megjelenteket üdvözlő köszöntőjében elmondta –, ebben a tanévben indult újra a tárlatok sora. Szeptemberben Homoga József fotóművész, a Nógrád Megyei Fotóklub Egyesület elnöke mutatkozott be, novemberben pedig egy pásztói pedagógus, Mikuska Judit Andrea állította ki képzőművészeti alkotásait. 

Csépe Ferenc aktuális kiállításának megnyitását egy pályatárs, Handó Péter író, költő, képzőművész vállalta magára, annál is inkább, mert mintegy öt évtizeddel ezelőtt ő maga is ebben az Acélgyári úti épületben tanult, és némi nosztalgiával idézte meg azt a korszakot, amikor itt is működött gazdag programú, felélesztésre javasolt ifjúsági klub, majd nagy vonalakban bemutatta az éppen 35 esztendős Balassi Bálint Asztaltársaságot, amelynek Csépe Ferenc is aktív tagja. 

Ezt követően a főszereplő kapott szót s egy külföldi munkavállalása során szerzett élménye felemlegetésével adott magyarázatot a kiállítása – Feri bácsi és az arcok – meglehetősen különös, rendhagyó címére. A 73 éves, Heves megyéből származó – a tehetsége alapján a képzőművészeti főiskolára járt, de végül is kenyerét főként munkásként kereső, már régen itt, Baglyasalján élő – alkotó rámutatott néhány más, például csendéleti témájú műve sajátosságaira is. Művészi vénáját, többoldalúságát két saját, Önmagam és az Akartam még című versének felolvasásával is igazolta. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában