Iglice

2023.02.01. 21:26

Továbbadják a tánc szeretetét Szécsényben

Oláh József és felesége, Oláhné Csercsics Ivett sok fiatallal megszerettették a néptáncot a városban és környékén. A házaspár az Alapfokú Művészeti Iskola táncosaiból megalakította az Iglice Néptánc Csoportot, amely figyelemre méltó sikereket ért el.

Sz. F.

Jelenleg a negyedik generációváltást éli a csoport

Forrás: Nool

Fotó: Sz. F.

A tánccsoport 2005 augusztusától önálló civil szervezetként működött tovább. Az elmúlt évek alatt sok generáció felnőtt a csoportban. A fiatalok általában középiskolás koruk végéig táncoltak itt. Jelenleg a negyedik nagy generációváltást éli a csoport. Jó a kapcsolatuk a Palóc Néptáncegyüttessel, ahol a fiatal tanítványaik közül többen folytatják a táncot. A házaspár óvodásokkal, alsó tagozatos kisdiákokkal dolgozik tovább, velük szerettetik meg a népi kultúrát. 

Az elmúlt húsz évben táncosaik szép sikereket értek el. Minden generációnak megadatott, hogy országos versenyeken vegyen részt, fesztiválokon szerepeljenek, s külföldre is elvigyék a helyi hagyományok jó hírét. Minden generáció eljutott az országos néptánctalálkozóra. Tanítványaik 2015–2016-ban a Fölszállott a páva című tv-műsor élő adásában is szerepeltek. Egy ország ismerhette meg az Iglice-néptáncosokat. A csoport a Csoóri Sándor Alap támogatásával működik, az így kapott anyagi támogatásból fedezik az utazást, a táncruhákat. 
Jelenlegi táncosaik az elmúlt év őszén ott voltak a szécsényi szüreti rendezvényen, szerepeltek a Palóc Néptáncegyüttes adventi műsorán. Most a művelődési ház farsangi műsorára készülnek, tavasszal pedig ott lesznek a gyermek örökség népművészeti régiós versenyén. 
A házaspár úgy véli, nincs annál nagyobb öröm, felemelő érzés, mint látni a fiatalok lelkesedését, a tánc iránti szeretetét. Ahogy mondták, ez az, ami erőt és hitet ad a további munkájukhoz.


 

Jelenleg a negyedik generációváltást éli a csoport
A szerző felvétele

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában