A Király

2023.02.08. 17:25

Titkok és sztorik Zámbó Jimmyről – nógrádi kutató is dolgozott a sorozat elkészítésén

Nógrádi vonatkozásai is vannak a hazai közvéleményt hetek óta lázban tartó, A Király című sorozatnak. Az életrajzi filmalkotáson – mely a tragikus sorsú Zámbó Jimmyről szól – a balassagyarmati származású Hatala Csenge is dolgozott. Kutató-szerkesztőként évekig tanulmányozta az énekes múltját, hogy a forgatókönyv a lehető leghitelesebb legyen. Erről és a terveiről is kérdeztük Hatala Csengét.

Ember-Lukács Zsófia

Zámbó Jimmy

Forrás: origo.hu

– Hogyan lett A Király című sorozat kutató-szerkesztője?
– Az RTL kreatív csapatától kaptam a felkérést, hogy legyek A Király című produkció kutatója. Ők a már megjelent könyveimnek köszönhetően tudták, hogy elhivatottan nyomozok igaz történetek után, így találtak meg. Amikor értesültem arról, hogy Zámbó Jimmy lenne a kutatás tárgya, nagyon örültem, hiszen zenészek között nőttem fel, róla is rengeteg anekdotát hallottam, így nem volt számomra teljesen idegen a téma.

– Mik az első lépések egy ilyen kutatásnál?
– Első körben rengeteg archív anyagot olvastam és néztem. Ezek lehettek korabeli újságcikkek, memoárok, fotók vagy mozgóképes anyagok, aztán sorra felkerestem a szereplőket és a velük készített interjúkon kívül egyre több személyes anyaghoz is hozzájutottam. Az volt a feladatom, hogy mindent tudjak Jimmyről, és ássak elő olyan történeteket is, amikről még nem hallottunk. A végeredmény többszáz oldalas kutatási anyag lett. Ebből dolgozott többek között a vezetőíró Zomborácz Virág és a főrendező Kovács Dániel Richárd is.

– Mennyi ideig tartott a munka, és kutató-szerkesztőként a sorozatkészítés mely lépéseinél volt jelen?
– Évekig tartott a feladat. A stáb, Herman Péter showrunner vezetésével figyelt arra, hogy mindenre kellő időt szánjunk. Részemről az is kulcsfontosságú volt, hogy a szereplőkkel ne csak egyszer találkozzak, hanem maradjak is kapcsolatban velük, hogy minél inkább leáshassunk az emlékeik mélyére. Tehát főleg a sorozat előkészítésében működtem közre, de előfordult, hogy az írók megkerestek néhány kérdéssel az írási folyamat során is.

– Milyen szempontok szerint kutatott, hogy teljes, hiteles képet kapjunk az énekesről?
– Azon túl, hogy újra és újra felkerestem a szereplőket, igyekeztem a fontosabb történéseket több szempontból is alátámasztani és visszaigazolni. A korábbi munkáimra is jellemző volt, hogy legendákkal és mendemondákkal dolgoztam, ezúttal is rengeteg ilyen történetet vizsgáltam meg, ami kifejezetten izgalmas feladat. Lényeges adalék azonban, hogy A Király című sorozat fikciós elemekkel tűzdelt film, ezekre – mint a műfaj velejárója – szükség van, akár dramaturgiai, akár alkotói vagy egyéb megfontolásból.

Hatala Csenge
Hatala Csenge
Forrás: beküldött fotó

– Melyik eredmény, esemény volt a legérdekesebb Jimmy életének, személyének kutatása során?
– Tulajdonképpen Jimmy egész élete és munkássága érdekes, de kiemelek egy olyan emléket, ami többször is elgondolkodtatott. Jellemző volt rá, hogy viszonylag nehezen találta meg az utat a popsztárság felé, rengeteg úgynevezett külső akadály gördült elé, de sokszor ő maga is megnehezítette a saját életét. Egy alkalommal, amikor még messze nem volt befutott előadó, otthon a tévé előtt ülve Máté Péter előadását figyelte és hallgatta, majd kijelentette, hogy ő addig nem nyugszik, amíg akkora sztár nem lesz, mint a legendás énekes. Ezután hozzátette, hogy sietnie kell, mert valamiért úgy érzi, nem éli meg az ötvenedik születésnapját. Amikor évekkel később Jimmy végre befutott, olyan fanatizmus vette őt körül, hogy testőrt kellett fogadnia maga mellé. Magyarországon egyébként ő volt az első előadó, akit testőrök védtek. Nem egyszer megtörtént, hogy Jimmy rajongói ollóval a kezükben támadták le őt, hogy levágjanak egy tincset a hajából, vagy megszerezzék a zakója egy darabját. Bármennyire is vágyott a sikerre, nehezen dolgozta azt fel. Erről több interjúban maga is vallott. Kettős érzései voltak, hiszen könnybe tudott lábadni a szeme egy teltházas koncerten, de ha az utcán zaklatták őt, sokszor ingerülten lépett fel.

– Van-e olyan kutatási eredmény, ami nem került bele a drámasorozatba?
– Számtalan emléket meséltek el az interjúalanyok vagy tártak fel az archív anyagok. Azt gondolom, hogy a sorozatba sikerült besűríteni azokat a történeteket, amelyekről érdemes szót ejteni. 

– Ha pár mondatban elemezni kellene Jimmy személyiségét, milyennek írná le?
– Úgy látom, Jimmy a végletek embere volt. Ha valami felidegesítette, akkor nagyon agresszívan tudott válaszolni, de ha valami feldobta őt, akkor tényleg a fellegek közt járt. Vannak róla olyan emlékek, miszerint soha nem tudott megnyugodni, mindig vágyott arra, hogy történjen vele valami, nem tudott csak úgy nyugodtan otthon ülni, folyamatosan járt a keze és a lába, dobolt az ujjaival az asztalon, gyűjtötte az élményeket, mintha nem lenne holnap, közben sokszor búskomor volt, és iszonyatosan vágyott a szeretetre és az elismerésre.

A Király című sorozat filmzenéje, Peter Srámek előadásában:

– A balassagyarmati túszdrámáról írt könyve, a Hírzárlat hatalmas sikereket ért el. Számíthatunk-e újabb tényfeltáró írásra, mik a tervei?
– Jelenleg előkészületben van néhány igaz történeten alapuló filmes kutatás. Emellett dolgozom egy regényen, amit a tavalyi nyaram ihletett. Az Egyesült Államokban jártam egy észak-keleti körutazáson, aminek során több nagyvárost is felkerestem és sok érdekes történetet gyűjtöttem. Bár a városokhoz köthető kutatásaim hasonlítanak a tőlem megszokott munkára, ez a regény egy kicsit könnyedebb hangvételű, mint az eddigiek. Arról szól, hogy igazán meg tudjuk-e élni az adott pillanatot, és sikerül-e hátra hagyni a hétköznapi problémáinkat egy-egy naplemente, előttünk elsétáló vadállat vagy egyéb különleges élmény kedvéért. Írok többek között a nyüzsgő amerikai nagyvárosokról, a vidékről, ahol megállt az idő, vagy hogy hogyan találkoztam Treat Williams-szel, a kultikus Hair című film Bergerével, de szót ejtek a művészvilágban eltöltött éveimről, a tiszteletbeli apámról, Orbán Józsiról, a Nógrád megyei gyerekkori élményekről, és általában a magyar és amerikai viszonyokról is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában