Intrejú

2023.02.08. 09:25

Nőtincsen járt az írónő, tavasszal érkezik az új regény

Borsa Brown, a népszerű magyar írónő nemrégiben Nőtincsre látogatott, ahol részt vett a megújult könyvtár átadóünnepségén. A rendezvény végén interjút adott lapunknak, amelyben többek között kifejtette, min dolgozik jelenleg, mit gondol a könyvek jelenlegi helyzetéről, de arról is szó esett, hogy nem a regényeit, sokkal inkább az általa teremtett karaktereket szereti.

Lászlók Judit

Ontja magából az izgalmas történeteket az álnéven publikáló író

Forrás: Nool

Fotó: Hüvösi Csaba

– Min dolgozik jelenleg? 
– Március végén, április elején jön a következő könyvem, jelenleg azon dolgozom, Védelem a címe. Gyakorlatilag egy testőrös, romantikus történet lesz, ugyanakkor azért kicsit szakmába vágó regény is. Aztán most már nagyon sürgető lenne elkezdeni a nyári regényemet, mert annak március vége a leadási határideje. De egyelőre még nem tudom, hogy az miről szól majd. Igazából mostanában kezdődött nálam, hogy nem gondolkozom annyira előre. Régebben mindig egy évre előre be volt táblázva, hogy mikor mit írok, és hogy mi fog megjelenni. Jelenleg, amihez éppen kedvem van, azt veszem elő. A nyári regényem általában egyrészes, kis romantikus, könnyedebb olvasmány, én strandregénynek szoktam hívni. Úgyhogy, azt még egyelőre nem tudom, hogy nyáron hová utaztatom majd az olvasókat. 

– Korábban gyerekkönyvet is írt. Ilyen jellegű alkotás van most tervben? 
– Nem, egyetlenegy mesekönyvem jelent meg eddig, ez a Bogi és Buksi kalandjai. Gyakorlatilag volt indíttatás arra, hogy ezt folytatom és egy sorozattá dolgozom ki. A gyerekeknek is volt egy ilyen kérése, többek között a kislányomnak is, de most prioritást élvez a szórakoztató regény. Nem mondom, hogy soha nem fogom folytatni a mesekönyvet. Általában mindig hozzányúlok valami máshoz is. Dolgoztam már mesekönyvön, katonai albumon, szakácskönyvön, karácsonykor pedig egy idézetes könyv jelent meg egy kis novellával. Lényegében mindig van valami, ami egy picit más, mint a regényeim, úgyhogy még nem tudom, idén mi várható tőlem. 

– Mit gondol a könyvek jelenlegi helyzetéről a digitális világban? 
– Optimista vagyok, azt gondolom, hogy könyv van és lesz, semmi nem képes kiütni a nyeregből. Vannak olyanok emberek, mint én is, akik jobban szeretik a papírkönyvet, mint az e-könyvet. De szerintem igazából nem az a fontos, hogy miként vagy mit, hanem az, hogy olvasson az ember. Tehát az e-könyvekkel sincs semmi baj. Nem tartom lehetségesnek azt, hogy valaha az e-könyv felülkerekedne a papírkönyvön, szerintem mindig szükség lesz erre a fizikai dologra. Úgyhogy eszerint is dolgozom, favorizálom, hogy minden könyvem jelenjen meg papírkönyvben, és ne csak e-könyv formátumban. 

Álnéven publikálja regényeit, sokszor kényes témát tár fel
Borsa Brown álnéven publikáló magyar írónő. A kiadója weboldalán található információk szerint iskoláit Vácott végezte. Az érettségi után egy nemzetközi multinacionális cég középvezetője lett, majd második gyermeke születése után családi vállalkozásba kezdett. Emellett online cikkei jelentek meg, elsősorban az anyaság és nőiesség témájában. Az első könyve 2013-ban jelent meg az Álomgyár Kiadó gondozásában, melynek címe: A maffia ágyában. Ezt követte még kettő, 2014-ben A maffia ölelésében, és A maffia szívében. A köztudatba végül 2015-ben robbant be Az Arab című regényével, amelyet több rangos díjra is jelöltek. A sorozatnak összesen öt kötete van: Az Arab, Az arab szeretője, Az Arab lánya 1., Az Arab lánya 2., Az Arab fia. Az írónő minden regénye a toplisták élére került. Borsa Brown elsősorban romantikus, erotikus témában ír, de fontos társadalmi problémákra is próbál rámutatni, és a pszichológia sem áll tőle távol. Mint mondta, sokszor kényes témákat feszeget, ezért minden regénye megírása körültekintő kutatómunkát igényel. 

– Melyik alkotására a legbüszkébb? 
– Természetesen az író mindig azt a regényét szereti a legjobban, amit éppen ír. Ugyanis azzal kel, azzal fekszik, velük dolgozik. Én igazából nem is a regényeimet szeretem, hanem a karaktereimet, akiket beleteszek és beleírok a történetbe. Ugyanakkor nagyon büszke vagyok a Frontvonal című albumra, ami nem tipikus regény. Ennek megalkotása során a Magyar Különleges Alakulattal és Magyar Honvédséggel is dolgoztam. A szívügyem volt, és ezt Áder János egykori köztársasági elnök is díjazta egy kitüntetéssel. Nyilván azokra a könyveimre is büszke vagyok, amik díjat nyertek. Ilyen például az Arab, vagy most az Arab Királysága. Mind a kettő az év könyve volt a megjelenés évében. Számtalan díjat nyertek a köteteim. Különböző okok miatt pedig mindegyik alkotásomra büszke vagyok. 

– Mit üzenne portálunk olvasóinak? 
– Próbálok nem csalódást okozni. Nagyon sokan kérik tőlem, hogy folytassam ezt vagy azt a kötetet. Én azonban azt üzenem nekik, hogy higgyék el, hogy nekem is ugyanolyan nehéz elengedni egy sorozatot vagy egy-egy karaktert. De még annyi minden van bennem, amiket próbálok kiírni magamból, úgyhogy forduljanak bizalommal az elkövetkezendő könyveimhez. 


 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában