Madách

2023.02.06. 18:07

Kiállítás nyílt Gyarmaton Az ember tragédiáját ábrázoló szén- és tusrajzokból

Farkas András festőművész alkotásaiból nyílt kiállítás Balassagyarmaton február 4-én. A Szerbtemplom Galériában megtekinthető művek Madách Imre, Az ember tragédiája című drámájának illusztrációi.

Ember-Lukács Zsófia

A dráma főbb jelenetei és karakterei köszönnek vissza a kiállított rajzokról

Forrás: Nool

Fotó: Ember-Lukács Zsófia

Szombaton délután nyílt kiállítás Farkas András festőművész munkáiból Balassagyarmaton, a Szerbtemplom Galériában, amely a Madách Imre által megírt mű, Az ember tragédiája fontosságát hivatott bemutatni. A tárlat a festőművész szén- és tusrajzai révén mutatja be a dráma főbb jeleneteit és karaktereit. 

A megnyitón Rácz Rita muzeológus ismertette, hogy közel ötven művész készített teljes sorozatot Az ember tragédiájának illusztrációiból, többek között Zichy Mihály, Haranghy Jenő és Buday György. Hozzátette, hogy a dráma minden korban aktualitásokat tartalmaz az olvasója számára. A muzeológus szavait követően Csábi István, a Rózsavölgyi Márk Alapfokú Művészeti Iskola igazgatója versekkel idézte fel Madách Imre korát.

Madách Imre: Az ember tragédiája kiállítás Balassagyarmaton 2023. 02.04.
A kiállítás megnyitóját szombat délután tartották
Fotós: Ember-Lukács Zsófia / Forrás: Nool

A kiállításmegnyitón Zolnyánszki Zsolt Benedek galériavezető beszédében kitért Farkas András életének főbb eseményeire. Kiemelte, hogy az 1944-ben a II. világháborút megjárt festőművész megtalálta eszmei és lelki igazolásait Madách Imre drámájában. 

– Művei annak a bizonyos szűk kornak a vallomásai, amely a világháború közelségén alapszik. Lucifer ábrázolásával, szén- és tusrajzaiban elrejtette a figyelmeztetését is, ami úgy szól: „Az ártó szándék útitársa az embernek ma is”. Farkas András alkotásain a hite is érezhető, nála a Szentírás nem csak a polcon porosodott, hanem mindig az asztalán volt és széljegyzetetekkel látta el – tette hozzá a galériavezető.

Madách Imre: Az ember tragédiája kiállítás Balassagyarmaton 2023. 02.04.
Szén- és tusrajzok láthatók a tárlaton
Fotós: Ember-Lukács Zsófia / Forrás: Nool

Az érdeklődőknek lehetőségük nyílik megcsodálni a festőművész munkáit és újra átélni Az ember tragédiájának történetét. A kiállítás március 23-ig tekinthető meg a Szerbtemplom Galériában.

Madách Imre: Az ember tragédiája kiállítás Balassagyarmaton 2023. 02.04.
A kiállítás látogatói újraélhetik a dráma jeleneteit
Fotós: Ember-Lukács Zsófia / Forrás: Nool

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában