Salgótarjáni képeslapok

2023.01.13. 20:43

Salgótarján történetének hét évtizedét mutatja be a nemrégiben megjelent album

A 2022-es naptári év befejeztével véget ért a nógrádi megyeszékhelyen a várossá nyilvánítás századik évfordulója tiszteletére rendezett programsorozat. Pontosabban még egy fontos esemény – a magyar kultúra napi ünnepség – hátravan, amely hivatott lesz a jubileumi esztendő számvetésének elvégzésére is. Azt azonban már most is tudni lehet, hogy számos történés, megjelent könyv, kiadvány hatása messze túlmutat a centenáris megemlékezéseken.

Csongrády Béla

Az album egyik szerzője, Juhász László, a megyei levéltár munkatársa

Forrás: Nool

Fotó: Hegedűs Márk

Ilyen például a városról megjelent fotóalbum vagy az a tervezett kiállítás is, amely keretében a közönség megismeri majd azokat a gondolatokat, amelyeket Szily Nóra műsorvezető kérésének eleget téve Az én STorym című beszélgetéssorozat meghívottjai írtak egy emlékkönyvbe. A maradandó értékek közé tartozik az a szép – teljes joggal reprezentatívnak is nevezhető – Salgótarjáni képeslapok 1949–2022 című, Juhász László és Póczos Sándor szerzőpáros neve által fémjelzett kiadvány is, amelyet a közelmúltban a jubileumi év vége tájt a Dornyay Béla Múzeum jelentetett meg dr. Shah Gabriella igazgató felelős kiadói közreműködésével. 

A két szerző közös jellemzője a honismereti, helytörténeti témák iránti – messze átlagon felüli – érdeklődés és ennek megfelelően a múltkutatás, a közelebbi és távolabbi időkből származó dokumentumok, ismeretek megszerzése, s alkalmankénti közreadása. Ezen érdeklődési körükbe szervesen beleillik a megyeszékhelyről készült postai és egyéb kiadású képeslapok gyűjtése, publikálása. 

E témakörben mindkettőjük nevéhez fűződnek – egyénenként és közösen is – már korábbi szereplések, kiadványok. 2022 áprilisában, májusában a városjubileum tiszteletére kettőjük több évtizedes kapcsolatának eredményeként igencsak gazdag Salgótarjánnal kapcsolatos relikviáiból rendeztek Őrizzük meg emlékeinket címmel kiállítást a Balassi Bálint Megyei Könyvtárban

 A Salgótarjáni képeslapok című kiadvány 2022 végén jelent meg
 A Salgótarjáni képeslapok című kiadvány 2022 végén jelent meg
Fotós: Hegedűs Márk / Forrás: Nool

1996-ban szerepeltek az azóta sajnos elhunyt levéltáros történész, Dupák Gábor szerkesztésében megjelent A régi Salgótarján – képes levelezőlapokon című ugyancsak könyvtári kiadványban. Azt is mondhatni, hogy Póczos Sándor éppen ezen a téren kifejtett gyűjtőtevékenysége révén került be a helytörténetírás ismert, számon tartott művelői közé. Számos helyi témát dolgozott már fel könyv formában is, a mostani új kötet nyilván gyarapítja az ő munkásságát éppúgy, mint Juhász Lászlóét, akinek a belső címlapon a város történetének három jellegzetes – 1922-es, 1972-es és 2022-es – időszaka jelenik meg. 

Mint a Tisztelt Olvasónak címzett bevezetőben írják, ez a kiadvány mintegy folytatása az 1898–1948 közötti évtizedeket reprezentált kötetnek. Azért kezdődik 1948-al, mert nagyjában-egészében akkorra tehető az államosítás folyamatának kezdete, követhető a szocialista ipar kiteljesedése, majd az 1950-ben realizálódott megyeszékhelyi funkció fokozatos érvényre jutása. A fekete-fehér és színes képeslapokon nyomon követhetők a városképi arculat radikális változásai, együtt az értelemszerűen rombolással kezdődött, majd a városközpont emblematikus, Hild János-díjra érdemesült épületeinek, illetve a centrumot körülölelő sokemeletes házak megvalósításába torkollott folyamattal. Ugyanakkor a lapok délről észak felé tartva átfogják szinte az egész települést az úgynevezett peremkerületekkel együtt. 

Részlet egy 1930-as helyi újságból

A régi Salgótarjánról 1996-ban kiadott képeslapgyűjtemény elején olyan mottó olvasható a Munka című helyi újság 1930. II. 15-i számából, amely vezérelve lehet az idei új albumnak is, minthogy többek között a következőket tartalmazza: …Tehát még van lokálpatriotizmus… Tarján megérdemli a szeretetet és a ragaszkodást a lakói részéről… Hiszen olyan megható furcsasággal kapaszkodik házaival a Pécskő aljára, meg a Meszes alá és a Vadaskert felé. Gyönyörű kettős keret közé helyezett közösség ez a város és közvetlen közelének, romantikus koszorúja áthajlik a nagyszerű vidékig, amelynek gyöngyszeme a Karancs, a Pécskő és a történelmi hangulattól átfenségedett Salgó. 

A kötet vége tájt néhány sport- és kulturális tematikájú képeslap is helyet kapott például Mecser Lajosnak mint Nógrád megye legsikeresebb atlétájának futásával, a Salgó Rally, vagy a nevezetes ugrógála reklámjával, az SBTC 1972-ben az NB I.-ben bronzérmet szerzett labdarúgócsapata csoportképével, valamint az 1975-ben alapított Nógrád Táncegyüttessel, a tízéves helyi színház névadójával, Zenthe Ferenccel, az üvegfestők egy-egy képviselőjével, illetve a pincérek egy csoportjával. 

A beszélgetés során további értékes ismeretek, érdekes élmények is elhangzottak a gyűjtőszenvedélyről
A beszélgetés során további értékes ismeretek, érdekes élmények is elhangzottak a gyűjtőszenvedélyről 
Fotós: Hegedűs Márk / Forrás: Nool

Bár a kötet értékét kétségkívül elsősorban a címében megjelölt tartalom jelenti, a kiadvány értelmezése szempontjából feltétlenül kiemelésre érdemes dr. Fodor Miklós Zoltán történész, múzeumigazgató-helyettes Történeti bevezető című tanulmánya. A két gyűjtő munkáját Cs. Sebestyén Kálmán, dr. Fancsik János, Kriston László és Prakfalvi Péter is segítette. A borító első és hátsó lapján látható fotó Shah Timor igényes munkája, a grafikai szerkesztés Nyisztort Jánost dicséri. 

Azért is fontos, figyelemre érdemes ez a kétszázötven sajátos, precízen jelzett dokumentumot tartalmazó kötet, mert – mint a szerzők is utalnak rá – napjainkban és a jövőben a technikai, kommunikációs fejlődés nyomán radikálisan csökken a képeslapok szerepe a múlt és a jelen értékeinek felidézésében, s valószínűleg a turisták emléktárgyi apróságai közé lesznek majd sorolandók.

 



 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában