Kutatás

2023.01.03. 17:02

Neves osztrák zeneszerző szécsényi kötődéseit kutatják a tarjáni zenebarátok

Arnold Schönberg osztrák zeneszerző szécsényi kötődéseit kutatja a salgótarjáni Zenebarátok Köre. Csukáné Szerémy Andrea, Szécsény alpolgármesterének közreműködésével bizonyítékokat találtak a múltból.

E-L. Zs.

Arnold Schönberg osztrák zeneszerző 1874-ben született Bécsben, ő volt a dodekafónia és a szerializmus technikájának megalkotója. Tanárként is a század legnagyobb hatású egyéniségei közé tartozott. Apja, a zsidó származású Samuel Szécsényben látta meg a napvilágot, majd Pozsonyba, onnan pedig Bécsbe költözött. Édesanyja, Pauline Schönberg Prágából származott. Arnold Schönberg Berlinben és Amerikában tanított, vallása és több országhoz kötődő múltja miatt hét nemzet fiaként emlegetik. 

Dr. Sándor Ottó, a Zenebarátok Köre képviseletében arról tájékoztatta portálunkat, hogy írásos bizonyítékokat találtak Arnold Schönberg származását illetően. Ezzel kapcsolatban Csukáné Szerémy Andrea, Szécsény alpolgármestere és Galcsik Zsolt, a levéltár munkatársa segítségét kérték. Több Schönberg családot találtak Szécsényben, akik feltehetőleg rokonsági kapcsolatban álltak a zeneszerzővel. A megyei levéltárban talált héber nyelvű anyakönyv alapján a zeneszerző apja Samuel bizonyítottan 1838-ban született Szécsényben. Ezen a nyomon elindulva próbálják felkutatni a család további kötődését Szécsényhez, azonban a városi zsidó hitközösség múltjából nem maradt fenn írásos anyag. 

A temetőben található sírfeliratokon 90 százalékban héber és ó-héber feliratok találhatók, melyek homokkőből készültek, vagy már ledőltek, eltemetődtek. A Varga-part területén áll egy Schönberg családhoz köthető ház, azonban a telekkönyvezés csak 1868-tól tartalmazza a tulajdonosokat, így nem pontos, hogy melyik Schönberg családot jelöli.  

– Megoldást jelenthet, hogy átkutassák a nemzetiségi összeírás fennmaradt dokumentumait, amelyet Mária Terézia rendelt el – emelte ki Csukáné Szerémy Andrea.

A Zenebarátok köre fontosnak tartja, hogy Magyarországon is megemlékezzenek a zeneszerzőről, így kezdeményezték a szécsényi önkormányzatnál egy emléktábla elhelyezését a városban és a zeneiskola termét is Schönbergről neveznék el. Erről a jövőben dönthet a képviselő-testület.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában