Folklór

2023.01.24. 09:42

Mozgalmasan telt az év a rétsági Kereplő néptáncosainak

Nyugodt és sikeres esztendőt zárt 2022-ben a rétsági székhellyel működő Kereplő Néptánc Egyesület. A pergő lábú fiatalok a farsangi időszaktól egészen Szent András napjáig mozgalmas eseménysort tudhatnak maguk mögött.

Hegedűs Henrik

Működésüket több támogató, a helyi önkormányzat, a művelődési központ, a Csoóri Sándor Alap, civil szervezetek és magánszemélyek is segítik

Forrás: NMH

A részletekről Simon Katalin néptáncpedagógus, az egyesület művészeti vezetője számolt be. Elmondta, az évadjukat az iskolai tanévhez igazítják, azaz a naptárt szeptembertől júniusig állítják össze, de természetesen a nyár sem maradhat a szórakozással egybekötött mozgás és tanulás nélkül. – A tavaszelő leglátványosabb eleme számunkra mindenképpen a farsangi mulatságunk, amit mindenki rendkívül élvez, egyben a városlakók számára is élménnyel kedveskedünk a maskarás felvonulással, a télűző bábégetéssel és az erre az alkalomra összeállított műsorunkkal – fejtette ki Simon Katalin. 

– Hasonlóképpen részt veszünk az önkormányzat és az általános iskola nemzeti ünnepekhez kapcsolódó központi rendezvényein, így március tizenötödikén és október huszonharmadikán is felléptek tavaly a csoportjaink, külön koreográfiával készülve az eseményekre. Az I. Kárpát-medencei Csoóri Sándor Fesztivál és VIII. Palócföldi Táncháztalálkozón két csoportunk szerepelt. A pedagógus hozzátette, a nyári időszak a hagyományos táborozással indult, ezen a különböző magyar ajkú tájegységek közkedvelt táncaival ismerkedtek a gyerekek, és az ott tanultakat a végén a szülőknek, barátoknak is bemutatták. Júliusban pedig újdonsággal rukkoltak elő. Lassan hagyománnyá válik a város KRESZ-parkjába szervezett, Mese a szabadban elnevezésű délután, a népmesék széles világából merítve, ami olyan sikert aratott, hogy a jövőben is feltétlenül az esztendő programjába illesztik. 

– Az őszi szezonban is a szokásos kínálatra építettünk, így szeptemberben volt a népdaléneklő versenyünk, ami ezúttal mesemondással bővült, októberben bekapcsolódtunk a szüreti mulatságba, novemberben pedig táncoltunk még egyet Szent András havában, és a karácsonyi programokkal zártunk – fejezte be az évad ismertetését a művészeti vezető, utalva arra, hogy működésüket több támogató, többek között a helyi önkormányzat, a művelődési központ, a Csoóri Sándor Alap, civil szervezetek és magánszemélyek is segítik. 

Erősítik a hazaszeretetet 
Simon Katalin végezetül hangsúlyozta, a próbákon a tánclépések gyakorlása mellett folklórismeretet is tanítanak az egyesületben, ami kiválóan szolgálja a diákok általános műveltségének emelését, egyúttal közelebb kerülnek a magyarság népi kultúrájához, nem utolsósorban pedig a kiválóan összetartó közösségben erősítik a hazaszeretet érzését. Ezekben a napokban pedig javában tart a munka, hiszen farsangi heteket élünk, és a télbúcsúztatóra ismét komoly látványosságokkal készülnek. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában