Magyar kultúra napja

2023.01.22. 20:41

Kiállításmegnyitóval ünnepelték a kultúrát Somoskőújfaluban (fotók)

A magyar kultúra napja alkalmából különleges szavalással és kiállításmegnyitóval egybekötött ünnepi megemlékezést tartottak Somoskőújfaluban vasárnap délután.

Gubányi Patrik

Földi Péter Kossuth-díjas somoskőújfalui festőművész előadása a rendezvényen

Forrás: Nool.hu

Fotó: Hegedűs Márk, Nógrád Megyei Hírlap

Mint minden évben, idén is január 22-én az ország minden pontján a magyar kultúrát ünnepelték.

Magyar Kultúra Napja Somoskőújfaluban
Különleges szavalattal álltak közönség elé a helyi gyerekek
Fotós: Hegedűs Márk / Forrás: Nool.hu

A magyar nép zivataros századairól szóló Kölcsey Ferenc költemény, a Himnusz immáron 200 éves lett, ennek alkalmából vasárnap délelőtt a kicsiktől a legnagyobbakig egyaránt ellátogattak Somoskőújfaluba, a Hazatérés Házába, ahol a versolvasás mellett szó volt a magyar irodalom legikonikusabb alakjairól, valamint M. Kiss György egykori festő legrangosabb képzőművészeti tevékenységeiről is. 

A jeles eseményt a Dr. Krepuska Géza Általános Iskola, a Somosi Környezetnevelési Központ és a Somosi Kultúráért Egyesület szervezte meg, amelyen több tucat érdeklődő tette tiszteletét. A műsor a helyi általános iskola diákjainak előadásával indult, amelyben a magyar irodalom jeles képviselőitől idéztek értékes sorokat, majd Murányi Sándor somoskőújfalui lokálpatrióta osztotta meg ünnepi gondolatait. Felszólalásában kitért arra, hogy a magyar kultúra határtalan, azonban manapság hazánkból hiányoznak az ősbéli költők, sajnos mára  inkább a netcelebek kerültek az érdeklődés előterébe. Ezt követően a Piramis korábbi slágere csendült fel, amely Földi Péter festőművész és M. Kiss György közös útjának egyik szimbóluma.

Magyar Kultúra Napja Somoskőújfaluban
Szépszámú érdeklődő gyűlt össze a Hazatérés Házában megtartott rendezvényre
Fotós: Hegedűs Márk / Forrás: Nool.hu

Földi Péter elmondta, hogy egykori barátjára emlékezve számos képet elhoztak, amik az ő kiválóságát és kreatív szellemi termékeit mutatják be. Kiemelte, hogy György a többrétegűséget képviselte, hiszen alkotásaiba mindenki mást és mást láthat bele. A kultúra napi rendezvény zárásaként Barabás György előadását hallgathatták meg a megjelentek, amelynek témája az írásrendszerek áttekintése, valamint magyar vonatkozásai voltak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában