Kiállítás

2023.01.26. 19:38

Interaktív ajtókon leshetünk be Madách Imre életének fejezeteibe (fotók)

A napokban nyílt kiállítás Madách 200-Nógrádból a hallhatatlanságba címmel a balassagyarmati Palóc Múzeumban. A tárlat célja, hogy közelebb hozza, részletekbe menően megismertesse Madách Imre életét és munkásságát.

Ember-Lukács Zsófia

Igazán egyedi lehetőségeket nyújt a kiállítás

Forrás: Nool

Fotó: Ember-Lukács Zsófia

– Balassagyarmat büszke lehet arra, hogy a magyar és a világirodalom üstökös csillagának, Madách Imrének az élete és pályafutása szorosan a városhoz kötődik – emelte ki dr. Limbacherné dr. Lengyel Ágnes, a Palóc Múzeum igazgatója. Hozzátette, hogy  a Magyar Nemzeti Múzeum társrendezésével és sokrétű támogatásával készült el a tárlat. 

– Az író negyvenegy esztendőre szabott élete Nógrád vármegyében telt. Itt ismerkedett meg feleségével, itt töltötte joggyakornoki éveit, itt teljesített 1841 és 1848 között hivatali szolgálatot, majd mint földbirtokos vett részt a vármegyei életben és a nógrádiak képviselőjükké választották. Ennek saját kezűleg aláírt dokumentumai is a tárlat részét képezik – ismertette az igazgató.

 A kiállítás középpontjába Madách Imre eredeti alkotásait, használati tárgyait, leveleit, családi emlékeit helyezték. A magas színvonalú kiállítás tartalmas, informatív és rengeteg újdonsággal is szolgál a látogatók számára. Megidézi Madách Imre szellemiségét, részletezi az Ember tragédiája eseményeit. Interaktív ajtókat nyitogatva tárja fel az író életének mozzanatai, műveit, vagy Arany János leveleit is. Látható a bölcső is, amelyben kétszáz évvel ezelőtt Alsósztregován ringatták a magyar irodalom kiemelkedő alkotóját.

L. Simon László, a Magyar Nemzeti Múzeum igazgatója a megnyitón elmondta: a Palóc Múzeum állandó kiállítását is megújítják a jövőben. 

– Mindannyiunk közös érdeke, hogy Nógrád kulturális örökségét megőrizzük – tette hozzá.

A látogatókat áprilisig még csökkentett nyitvatartással, hétvégenként fogadja a múzeum.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában