Kultúra

2023.01.24. 16:31

Átadták a 6 millióból újjávarázsolt könyvtárat Nőtincsen (fotók)

A magyar kultúra napja alkalmából rendezett ünnepség keretében adták át az új Könyvtári Információs és Közösségi Helyet a Nőtincsi Általános Iskolában kedden délelőtt. A fejlesztés hatmillió forintból valósult meg.

Lászlók Judit

Nagy igény volt a fejlesztésre

Forrás: Nool

Fotó: Hüvösi Csaba

Az eseményen Hugyecz Ádám, a település polgármestere köszöntötte a megjelenteket az intézmény aulájában. Beszédében felidézte a magyar kultúra napjának jelentőségét, illetve hangsúlyozta, hogy nem is találhattak volna jobb alkalmat arra, hogy a kibővített területű helyszínre költözött könyvtárat megnyissák az iskola diákjai, tanárai, valamint a lakosság előtt. 

– Kijelenthetem, hogy igazi társadalmi összefogásból született meg a könyvtár, amely létrejöttében rengetegen vettek részt. A terem felújítása során szakértelemre, az eszközök pakolásához munkaerőre volt szükség. Új polcok, szekrények, asztalok és székek kerültek az intézménybe, a gyermekkönyvtár pedig számos színes könyvvel, játékkal és még egy játszósátorral is várja immár a fiatalokat – fogalmazott a polgármester. Hozzátette, a rengeteg munka eredménye nem csak egy egyszerű könyvtár. 

– A mai napon egy valós, működő úgyis mondhatnám, hogy „lélegző” közösségi teret adtunk át, amely a látogató számára vonzó környezetet jelent a tudás elsajátításához, valamint a szabadidő könnyed eltöltéséhez is. A gyermekek számára különféle foglalkozások, a felnőtteknek pedig a könyvtár-mozi szolgáltat maradandó élményeket.

Nőtincs könyvtár átadó 2023.01.24.
Hugyecz Ádám, a település polgármestere szerint nagy jelentősége van a település kulturális életében a megújult könyvtárnak
Fotós: Hüvösi Csaba / Forrás: Nool

A polgármester kifejtette, a beruházás a Nemzeti Kulturális Alap Könyvtárak és Levéltárak Kollégiumának 4 millió forintos támogatásával valósult meg, az önkormányzat pedig további 2 millió forint önerőt biztosított hozzá. Ebből 4,4 millió forintot fordítottak a bútorok beszerzésére, a többit pedig a helyiség felújítására. Mint mondta, az iskolában lévő termet átalakították, újrafestették, illetve új burkolatot kapott és villanyszerelési munkálatokat is végeztek. Hugyecz Ádám végül kiemelte, reméli, hogy mindenki élvezettel veti bele magát az új könyvtáruk felfedezésébe. 

Ezután Molnár Éva, a Balassi Bálint Megyei Könyvtár igazgatója osztotta meg a gondolatait a jelenlévőkkel. Mint mondta, nagyon boldogok, hogy hosszú idő után egy jeles pályázatnak és a szakmai akaratnak köszönhetően itt Nőtincsen, az általános iskolában is egy gyönyörű könyvtárat adhatnak át. 

Nőtincs könyvtár átadó 2023.01.24.
Molnár Éva, a Balassi Bálint Megyei Könyvtár igazgatója örömét fejezte ki a könyvtár fejlesztése kapcsán
Fotós: Hüvösi Csaba / Forrás: Nool

– A megyei könyvtárban küldetésünk az is, hogy a kistelepüléseket segítsük. Dolgozunk rajta, hogy a kistelepüléseken a kulturális élet olyan minőséget kapjon, és olyan értéket jelentsen, amelyet már mindenki számára azt gondolom, hogy jogosan ír elő mind a tankönyv, mind a kulturális élet, mind a könyvtár, mind pedig a saját magunk igénye is – hangsúlyozta Molnár Éva.

Nőtincs könyvtár átadó 2023.01.24.
Olvasósarok is helyet kapott a megújult könyvtárban
Fotós: Hüvösi Csaba / Forrás: Nool

Balla Mihály, a térség országgyűlési képviselője szintén a magyar kultúra napjának jelentőségéről beszélt. Elmondta, hogy fontosnak tartja, hogy a gyermekek megismerjék Mikszáth Kálmán vagy éppen Madách Imre munkásságát, az új közösségi térrel kapcsolatban pedig felhívta a figyelmet az olvasás fontosságára is. 

Nőtincs könyvtár átadó 2023.01.24.
A rendezvényt Balla Mihály is megtisztelte jelenlétével
Fotós: Hüvösi Csaba / Forrás: Nool

A rendezvényen részt vett a népszerű magyar írónő, Borsa Brown is, aki saját művei közül dedikált példányokat is adományozott a könyvtár számára. Az eseményt az iskola diákjainak műsora tette színesebbé. 

Nőtincs könyvtár átadó 2023.01.24.
Az iskola diákjai kulturális műsorral készültek az ünnepségre
Fotós: Hüvösi Csaba / Forrás: Nool

Az ünnepség végén a résztvevők közösen megtekintették az újonnan kialakított és berendezett Könyvtári Információs és Közösségi Helyet. 

Nőtincs könyvtár átadó 2023.01.24.
Borsa Brown dedikált könyveiből adományozott a könyvtár számára
Fotós: Hüvösi Csaba / Forrás: Nool

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában