Tárlat

2022.11.07. 20:37

Neves tarjáni kötődésű képzőművész munkáit állították ki

A kulturális intézmények ebben az esztendőben, a várossá nyilvánítás századik évfordulója tiszteletére megannyi nívós rendezvénnyel gazdagítják a jubileumi programot. Ezek közé tartozik a közelmúltban a Nógrádikum díjjal elismert József Attila Művelődési Központ tárlatsorozata is, amely korábbi rangos képzőművészek munkásságába engednek betekintést.

Cs. B.

Irodalmi művekhez is készített illusztrációkat Szujó Zoltán

Forrás: Nool

Fotó: Hüvösi Csaba

Ez történt a minap is, amikor az 1970-es évtizedben, illetve a ’80-as évek elején Salgótarjánban élt grafikusművész emlékére nyitottak kiállítást a központ klubjában. Az egykor kiállításrendezőként, illetve dekoratőrként tevékenykedő Békés megyei származású Szujó Zoltán (1944–1986) egyike volt a jelzett korszak meghatározó alkotó személyiségeinek. 

A tárlat megnyitójára meghívást kapott a művész azonos nevű, országosan ismert újságíró, sportriporter, műsorvezető fia is, de miután nem tudott eleget tenni az invitálásnak, videóüzenetben beszélt édesapjáról, megköszönte az emlékezést, és ígéretet tett rá, hogy alkalmasint megtekinti a kiállítást. 

A jubiláló város nevében dr. Huszár Máté alpolgármester mondta el Szujó Zoltán személyével és itt kifejtett munkásságának értékeivel kapcsolatos gondolatait, majd Korill Ferenc, a József Attila Művelődési Központ egykori igazgatója méltatta a barátjának nevezett művész érdemeit. Kiemelte, hogy ösztönös talentumú, úgymond őstehetség volt, aki grafikai lapjain egyedi módon jelenítette meg a lecsúszott egzisztenciák világát s örökítette meg a kocsmák, piacok úgynevezett kisembereit, a köztük lévő sajátos viszonylatokat. Kötődött bizonyos irodalmi művekhez, és hatásukra gyakran készített illusztrációkat is. 

A filmművészettel foglalkozó Korill Ferenc értő módon, elemzően közelített Szujó Zoltán szellemi örökségéhez, és sajnálatát fejezte ki, hogy talentuma – különböző okok miatt – nem tudott a maga teljességében kibontakozni és ennek megfelelő elismerésben részesülni. 

A megnyitón a Váczi Gyula Alapfokú Művészeti Iskola két tanulója, Berényi Lili és Janka működött közre furulyán előadott művekkel.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában