Tárlat

2022.11.29. 10:58

Korszerű formanyelven képviseli a hagyományt a somoskőújfalui rajztanár

A megyeszékhely kiállítási helyszínei között fontos szerepet töltenek be az úgynevezett iskolagalériák, amelyek hálózata innen a városból, Czinke Ferenc grafikusművész kezdeményezésére terjedt el országszerte.

Csongrády Béla

A Madách galériájában nyílt meg a művész kiállítása

Forrás: Nool

Fotó: Hegedűs Márk

Az egyik iskolai galéria a lassan százéves múltú Madách Gimnázium aulájában működő színhely, amely az intézmény egykori jeles rajztanárának nevét viseli. A tanév során rendezett kiállítások sorában a közelmúltban Ispán Tibor történelem-népművelés-rajz szakos tanár tárlatát nyitották meg. 

A Somoskőújfaluban élő Ispán Tibort sokan elsősorban a színpadról ismerik, minthogy éveken át egyik meghatározó egyénisége volt a Nógrád Táncegyüttesnek, aztán pedig – szakítván a műszaki pályával – a József Attila Művelődési Központ munkatársaként vállalt részt a kulturális szervező munkában. Jó ideje nem táncol már – tanít – de a művészet ezen ágától s egyáltalán a folklórtól kapott benyomások, élmények meggyökeresedtek gondolkodásmódjában, jelen vannak mai életérzésében, világlátásában, képzőművészeti munkásságában is. A Palócföld 2018/3-as számának címlapján és néhány belső oldalán az ő alkotásai láthatók. A lapban közzétett interjút az a Kele Szabó Ágnes művésztanár jegyezte, aki ezúttal mint a Fayl Frigyes Galéria működéséért felelős tanár hívta meg beszélgetőpartnerét. 

Az aulában kiállított – és januárig látható – alkotások értékeit az egyik pályatárs, Orbán György, a Balassi Bálint Asztaltársaság elnöke méltatta. Kiemelte, hogy Ispán Tiborra ifjúkorában nagy hatással voltak a reneszánsz és a barokk művészet úgymond nagyjainak műveit reprezentáló albumok, de egyre nagyobb figyelemmel kísérte a kortárs – köztük a helyi – művészek tevékenységét is. Édesapja révén hatott rá a fotóművészet, s a zene is mindig közel állt személyiségéhez. Mindezen inspirációk tetten érhetők az immár megtalált saját hangú, szuverén üzeneteket sugalló alkotásaiban is. 

Orbán György rámutatott arra is, hogy Ispán Tibor képein találkozik a hagyományokra épülő képszerkesztési mód a legkorszerűbb digitális eszközrendszerrel. A tárlat januárig lesz látható.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában