Relikvia

2022.11.04. 18:46

Egyedülálló iratokkal érkezett Szécsénybe a mecénás

Losonczi Tóth Árpád 1950-ben született Szécsényben, egy ideig itt töltötte gyermekéveit is, aztán szüleivel Budapesten telepedtek le.

Sz. F.

Losonczi Tóth Árpád átadja a dokumentumokat dr. Limbacher Gábornak

Forrás: Nool

Fotó: Sz.F.

Losonchoz több szállal is kötődik, hiszen szülei és nagyszülei is e felvidéki városban éltek. Édesanyja 1947-ben költözött Szécsénybe. Losonc nevét még a nevébe is felvette, ezzel is kifejezve hozzá való kötődését. 

A Széchenyi Könyvtár dolgozójaként behatóan foglalkozott a reformkorral. Könyveket, különböző dokumentumokat gyűjtött. Számos okirat, kiadvány került a birtokába. Ismert és kevésbé ismert reformkori személyek portréját gyűjtötte és gyűjti. Metszeteket és egyéb reformkorhoz kötődő tárgyakat árverésen, antikváriumban vásárolt, így is gyarapította gyűjteményét. Ahogy mondta, három gyermeke nem tanúsít érdeklődést a gyűjteménye iránt, ezért úgy döntött, hogy szülővárosának, pontosabban az ott lévő múzeumnak ajándékozza azt. Már korábban is több tárgyat kapott tőle az MNM Kubinyi Ferenc Múzeuma. 

Losonczi Tóth Árpád a kö­zelmúltban is bekopogtatott dr. Limbacher Gáborhoz, a múzeum igazgatójához, ahová nem érkezett üres kézzel. Elmondta, hogy a kozákok 1849-ben felégették Losoncot, így a város porig éget. A település újjáépítéséhez gyűjtésbe kezdtek, s most a tulajdonába került egy német nyelvű írás, amelyben adakozásra kérik a lakosságot. Ezt és több céh dokumentumát hozta el a múzeumnak. Úgy érzi, hogy gyűjteményének itt van a legjobb helye. 

Dr. Limbacher Gábor, a múzeum igazgatója elmondta, hogy jövőre egy kiállításon mutatják be a Losonczi Tóth Árpádtól kapott ajándékokat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában