Programajánló

2022.10.13. 17:30

Szórakozás újratöltve – színes programkavalkáddal érkezik a hétvége Nógrád megyébe

Az elmúlt hetekhez hasonlóan az előttünk álló hétvégén is számos változatos és színes program közül válogathatnak a Nógrád megyeiek. A rendezvények között minden korosztály megtalálja a számára megfelelő elfoglaltságot. A legkisebbeket játszótéri kavalkád várja, de a futás szerelmeseinek is kedveznek és még a szüreti vigasságok sora sem ért véget.

Gulyás Edina

Katonai bemutatókkal várják a látogatókat

Akik október 15-én, szombaton szeretnének kikapcsolódni szűkebb hazánkba a következő programok közül is válogathatnak. Nagyorosziban a helyi Légvédelmi Hagyományőrző Egyesület szervezésében a Börzsöny Általános Iskola udvarán Nemzedékek éve címmel tartanak katonai bemutatókkal fűszerezett rendezvényt szombaton délelőtt. Az eseményen hat különböző helyszínen ismerkedhetnek a gyerekek a magyar történelem hadseregeinek felszereléseivel. A hagyományőrző csoportok képviselői a fiatalok elé tárják a kuruc kor, az 1848-49-es forradalom és szabadságharc, valamint az első világháború katonai öltözeteit és fegyvereit. Emellett a nyolcadik osztályos diákok számára, pályaorientációs szándékkal hon- és rendvédelmi ismereteket adnak elő a szakemberek, illetve lovaglásra és íjászkodásra is lesz mód.

Szüreti mulatságokat rendeznek

Ugyanezen a napon Karancsságon az önkormányzat szüreti felvonulásra várja a helyieket és az érdeklődőket. A Millenáris Parknál gyülekeznek a résztvevők 11 órakor, onnan indulva gyalogosan, nótaszóval járják végig a falut, majd jelenlétháznál megvendégelik a résztvevőket. Szintén szüreti vigadalmat tartanak Zagyvarónán szombaton, a Bátki József Közösségi Házban. Szüreti énekekkel veszi kezdetét az esemény 15 óra 30 perckor, majd egy különleges programot kínálnak a szervezők: megnyitják a nyakkendőkből összeállított kiállítás. A napot kulturális műsorok is színesítik, színpadra lépnek egyebek mellett a Vadvirág Tagóvoda gyerkőcei, a Zagyvarónai Barátság Nyugdíjas Klub és a Zagyváért Klub tagjai is szórakoztatják a nagyérdeműt. Lesz tombola és zsákbamacska is, minden érdeklődőt zsíros kenyérrel, szőlő és borkóstolóval, valamint tánccal várnak. 

Köszöntik a szépkorúakat

Kisbágyonban idősek napi rendezvényt szerveznek. A község szépkorú lakóit 14 óra 30 perctől várják a faluházba. Az ide látogatók tartalmas és színvonalas műsort tekinthetnek meg: a helyi óvodások előadását követően Kisfaludy Zsolt slágerekkel szórakoztatja az érdeklődőket. A programot színesíti, hogy az Erdélyben található Kolozs megyei testvértelepülésről, Bágyonból is érkeznek arra látogatók. 

A  neves festőművészre emlékeznek

Bujákon a Glatz Oszkár-emlékév keretében számos rendezvénnyel tisztelegtek a faluhoz kötődő festőművész emléke előtt. A zárórendezvényt október 15-én 18 órától rendezik, a helyi templomban lesz szentmise. Másnap 14 órától a Glatz Oszkár Művelődési Központban Borbély Gábor polgármester mond beszédet, majd Molnár Lászlóné tart beszámolót az emlékévről. Ezt követően Molnárné Bódi Piroska mutatja be a Glatz galériát, de mesél az ott található festményekről is. Később bemutatják a nyári bujáki művészeti táborban készült alkotásokat, amelyeket a híres festőművész inspirált. Végül Szép Bözsi néni 100 éves lenne címmel nyílik élettörténeti kiállítás családja gyűjteményéből.

Tó körüli futásra invitálnak

A sport és a természet szerelmesei 15. alkalommal vehetnek részt szombaton 9 órától a palotási Biomed tókerülő futáson. A vállalkozó kedvű futók két távon mérhetik össze gyorsaságukat: 12,6 kilométeres és 3,8 kilométeres távon bizonyíthatnak. A hosszabb táv megkerüli a tavat, a rövidebb pedig a gáton áthaladva érinti. A legkisebbek óvodás futáson vehetnek részt. A mezőny a helyi művelődési ház elől indul. Mindkét versenyszám élmezőnye a verseny emblémázott pólóját kapja, a futókat egy tál meleg étellel vendégelik meg a szervezők. Az eseményt különböző egészségmegőrző kísérőprogramok is színesítik. 

Kincset kereshetnek a gyerekek

Pásztón, a Stromfeld udvari játszótéren rendeznek színes programot szombaton 11 és 13 óra között. A kerek Perec Egylet A kalap című előadását 11.30 órától láthatják az érdeklődők, de a gyerekeknek kincskereséssel is készülnek. Rossz idő esetén egy későbbi időpontban tartják meg a játszótéri kalandot. 

Motorosok bizonyíthatják ügyességüket

A Titan Angels Motorsport és Szabadidő Szervező Egyesület motoros ügyességi napot tart október 15-én 10 órától a balassagyarmati kamionparkolóban. Az ügyességi versenysorozat első helyezettje elnyeri a vándorkupát, majd 13 órától kezdődik a felvonulás. A nap során gyűjtést szerveznek egy balesetet szenvedett motorosnak és családjának, támogatva mielőbbi felépülését. Rossz idő esetén a program elmarad. 

Kerékpártúrára indulnak

A Múzeumok Őszi Fesztiválja keretében Irodalmi kerékpártúrát szerveznek október 16-án, vasárnap Balassagyarmaton. Az érdeklődők 10 órakor találkoznak a volt Vármegyeháza előtt, majd megtekintik a városban található Madách-emlékszobát, Mohorán a Mauks-kúriát, majd Csesztvén a Madách Imre emlékházat. A közel 30 kilométeres túrát Rácz Rita, irodalomtörténész vezeti. A program ingyenes. 

Kisállatokkal barátkozhatnak a piacon

A salgótarjáni piacon pedig idén utoljára rendezik meg az Állati jó vasárnapot. A kisállatvásár és bolhapiac mellett, kedvező időjárás esetén térítési díj nélkül használhatják a gyerekek az ugrálóvárat, lovagolhatnak is. A programot az Ebtenyésztők Nógrád Megyei Egyesületének kutyás bemutatója zárja. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában