Festészet

2022.10.07. 18:54

Bakos Ferenc képeit láthatják a szécsényi galériában

A Páter Bárkányi János Katolikus Általános Iskola és Gimnázium galériájában Bakos Ferencnek, az iskola művész-tanárának alkotásaiból nyílt kiállítás. A megnyitón Szenográdi Tamás, az iskola igazgatója méltatta az alkotó munkásságát.

Sz. F.

Bakos Ferenc eddigi stílusától eltérően alkotta meg a kiállított portrékat

Forrás: Nool

Fotó: Sz. F.

Bakos Ferenc Győr-Sopron megyében született, művészeti tanulmányait Budapesten végezte. Negyven évvel ezelőtt megnősült, Szécsénybe került. Már érett festő korában, az egri főiskolán végezte el a pedagógus szakot. Tanári munkája kétirányú, a katolikus iskola mellett a helyi alapfokú művészeti iskolában is tanít.

Az elmúlt évtizedek során számos elismerésben részesült. Többek között három alkalommal megkapta a megyei nívódíjat. Az Országos Amatőr Kiállítás díját, a Megyei Önkormányzat díját, és a Prima díjat. Több művészeti alkotótáborban dolgozott, például Siklóson, Cereden és a lengyelországi Wartában. Számos hazai és külföldi kiállításon láthatták munkáit. 

Bakos Ferenc egyéni kifejező stílusban alkot, képei több száz közül is felismerhetők. A most kiállított munkái viszont meghökkentik a látogatót, nem vallanak a művész megszokott stílusára. Különös papírra, egyedi elgondolással, sötét színekben állította ki portréit. Ahogy mondta, gyermekkora óta érdekli és foglalkoztatja az emberi arc, amely a lélek tükre. Szándéka szerint alkotásaival olyan arcokat mutat meg, amelyeken egy élet tapasztalatát, munkáját, az illető sorsát tükrözi vissza, amelyeken kitörölhetetlenül nyomot hagytak az élet különböző hatásai. Bakos Ferenc erre a nem könnyű feladatra vállalkozott, s művészi módon oldotta meg. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában