Szakkör

2022.09.22. 20:58

Gyöngyből fűzött alkotásokból nyitottak tárlatot Mátraverebélyben

Országos szintű kezdeményezéshez csatlakoztak a mátraverebélyi nyugdíjasok.

Gulyás Edina

Bemutatják alkotásaikat a gyöngyfűző szakkör tagjai a mátraverebélyi művelődési házban

Forrás: Beküldött fotó

A Nemzeti Művelődési Intézet a Népművészeti Egyesületek Szövetségével karöltve indította útjára tavaly a Szakkör elnevezésű programját. A kezdeményezés a régi mesterségek felelevenítésén túl az értékeiket, hagyományaikat ismerő, gyökereikhez ragaszkodó közösségek életre hívását tűzte célul. A felhíváshoz Mátraverebélyből is csatlakozott egy lelkes csapat, akik a helyi nyugdíjas klub tagjai közül kerültek ki. 

– A lehetséges tevékenységek – a nemezelés, a gyöngyfűzés, a hímzés, a csipkeverés, a vesszőfonást vagy a mézeskalács készítés – közül a gyöngyfűzést választottuk. Hónapokon keresztül heti rendszerességgel készítettük nagy odafigyeléssel, türelemmel, fáradhatatlanul az alkotásokat – tájékoztatott Erdeiné Benus Hajnalka, közművelődési szakember, hozzátéve: – Az apró, színes gyöngyökből nagy gonddal állították össze a szakkörösök a különféle ékszereket: láncok, karkötők, fülbevalók, gombok és hajcsatok is készültek. 

Az alkotásokból a napokban kiállítás nyílt a művelődési házban, amit szeptember 30-ig láthatnak az érdeklődők.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában