Alkotás

2022.08.13. 20:29

Szakmai napot is tartottak: nagyot lépett előre a ceredi nemzetközi művésztelep

Az elmúlt hetek az alkotás jegyében teltek az idén huszonhetedik alkalommal megrendezett Ceredi Nemzetközi Művésztelepen.

Csongrády Béla

A közös munkát a groteszk témakörére hangolták

Forrás: Nool.hu

Fotó: Hegedűs Márk

Július 22-étől nyolc ország harminchárom művésze vett részt egyéni módon, de valamelyest a groteszk témakörére hangolt közös munkában. A program első felében főként a szobrászok jeleskedtek, annál is inkább, mert többük munkáját a tervek szerint október végén a megyeszékhelyi Múzeum téren helyezik el Salgótarján várossá nyilvánításának századik évfordulója alkalmából. 

A program első felében főként a szobrászok jeleskedtek
Forrás: Hegedűs Márk / Nool.hu

A szobrásztelepet követően a különböző műfajokat magában foglaló ArtColony Classic munkája, valamit az Utolsó vacsora című, a bibliai jelenetre hajazó film forgatása kezdődött el.

Augusztus 13-án, szombaton szakmai, illetve nyílt napot tartottak Cereden s egyszersmind befejezték az ottani munkát, amely az ősz folyamán besztercebányai kiállítással, szigligeti szimpóziummal és a salgótarjáni szoborpark avatásával folytatódik. 

Grafikai műhelyt is avattak
Forrás: Hegedűs Márk / Nool.hu

A szakmai nap két nagyobb egység keretében valósult meg. Délelőtt a Tarna ’91 Kft. székházában és e cég támogatásával a művésztelep életében jelentős lépésnek tekintendő grafikai műhelyt – amely a korábban készült alkotások őrzéséhez is méltó helyet biztosít – avatták fel, mutatták be. Köszöntőt Fürjesi Csaba festőművész, a művésztelep alapító vezetője mondott, a ceredi jellemzőkről pedig dr. Nátyi Róbert és Péter Szabina művészettörténészek tartottak előadásokat. Ugyancsak itt mondta el gondolatait Vincze László, a szentendrei, valamint a fedémesi papírmerítő és könyvkötő műhely vezetője, aki a tőle telhető módon támogatja a művésztelepet.

A szombat délután, illetve este az ArtPiknik jegyében telt el. Ünnepélyes keretek között, tárlatvezetésekkel mutatták be a művésztelep kiállításait, az alkotóbázis helyszíneit, galériáit. A szabadtéri úgynevezett Rönkszínpadon kulturális műsor keretében fellépett a helyi népdalkör, vendégként pedig Csemer Bogi énekes, illetve a Kárpáti Dódi Priváti Projekt jazzegyüttes színvonalas repertoárja gondoskodott a jó hangulatról.

Kiállításokat láthattak a jelenlévők
Forrás: Hegedűs Márk / Nool.hu

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában