Függöny

2022.07.29. 14:18

Új évadában tíz premiert mutat be a salgótarjáni Zenthe Ferenc Színház

Simon Lajos, a salgótarjáni Zenthe Ferenc Színház igazgatója a nógrádi megyeszékhelyen pénteken tartott sajtótájékoztatót, ahol a szeptemberben kezdődő 2022/23-as évad részleteit ismertette. A társulat tíz bemutatót tervez, s ötven előadásból választhat a közönség.

Cs.B.

Forrás: Nool

Fotó: Hegedűs Márk

A színház minden dolgozóját köszöntötte Fekete Zsolt, a megyei jogú város polgármestere, minthogy az elmúlt tíz év során született 59 bemutató, a színház játszott 1200 előadást helyben, Nógrádban, az ország határain belül és kívül. A 130 településen csaknem 400 ezer néző láthatta a zenthés produkciólat. 

Fekete Zsolt külön megköszönte azt a munkát, amelyet az idén éppen százéves városi múltú település köszöntése érdekében végeztek. Elmondta, hogy az önkormányzat – az állami támogatás mellett – jelentős szerepet vállal a társulat működtetésében. A maguk módján mindent megtesznek, hogy épüljön majd új színházépület, tekintve, hogy lakosság is szereti ezt a művészeti ágat. Egyébként azt a gazdaságfejlesztési programot, amelyen a kormányzati szervekkel dolgoznak, ugyancsak Zenthe Ferencről nevezték el.

Simon Lajos körvonalazta a több újdonsággal is szolgáló évadtervet. Bár a színvonalból, a minőségből nem kívánnak engedni, igyekeztek olyan programot összeállítani, amely segít az embereknek hangulatilag felülemelkedni a világjárvány és egyéb problémák okozta gondokon. A kínálatban lesz számukra írt krimi-vígjáték és történetükben először vállalkoznak operett színre vitelére is. A tervezett mintegy ötven előadás tíz bemutatót takar. Ebből négyet a nagyszínpadon, hármat a kamarateremben, további hármat pedig felolvasószínházi keretek között terveznek megtartani. A tizenegy bérletben hatot a felnőttek, négyet az ifjúság, egyet pedig a gyermekek számára hirdetnek meg, de lesznek szólóelőadások és teátrum kávéházi programok is.

Az igazgató által jelzetteket Susán Ferenc rendező, produkciós vezető konkrétizálta. Elmondta, hogy az első bemutató szeptember 21-én egy klasszikus, Csiky Gergely a Buborékok című színműve lesz. Novemberben láthatja a közönség a Hja, kérem a nő az nő! című zenés anamnézist. Január 20-ára tervezik Horváth-János Antal A főszereplő című darabjának bemutatását, amelyet a szerző a Zenthe színháznak ír. Az ugyancsak már említett operett Zerkovitz Béla-Szilágyi László Csókos asszony-a lesz március 24-én., amely nagy kihívást jelent a társulat számára. Ugyanis a Kis Domonkos Márk rendező által jegyzett produkció élő zenekari kísérettel, tánckar közreműködésével valósul meg.

A kamarateremben novemberben lesz a bemutatója Woody Allen Játszd újra Sam! című vígjátékának, februárban Bernard Slade Még egyszer, veled, ugyanitt című nagysikerű komédiájának, májusban a pedig a szintén közkedvelt színműnek, George Bernard Shaw Warrenné mestersége című színművének. A felolvasószínházban októberben kerül színre Szmodis Jenő Örültek szigete című parabolának, továbbá két szerzőre emlékeznek T.Pataki László Kit, szerettél Ádám? illetve Marschalkó Zsolt Kamelonidász című írásának.

Új színművészek - A színház vezetőinek mondandójából kiderült, hogy néhányan távoztak a társulatból, viszont új nevekkel ismerkedhetnek meg a nézők mind a színészek, mind a rendezők, mind pedig egyéb művészi szerepek vonatkozásában. Az érkező színművészek között lesz Gula Péter, Harmath Imre, Kovács András, Markó Janka, Sikó Koppány és Szilvási Judit. Akár kuriózumnak is számíthat, hogy Markó Janka Máté Krisztiánnak, a Zenthe színház egyik jól ismert törzstagjának is tanítványa volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában