Energia

2022.07.02. 19:51

Tudományos díjat is kiérdemelt a salgótarjáni nyelvész docens

Bár szeretett édesapja váratlan eltávoztával pótolhatatlan veszteség érte, a szakmai pályafutását tekintve dr. Gréczi-Zsoldos Enikő egyetemi docens sikeresnek tudhatja az idei esztendőt. Januárban a hagyományos balassagyarmati ünnepségen átvehette Nógrád megye Madách-díját, a kö­zelmúltban az úgynevezett – immár sikeresen lezárult – habilitációs folyamatban elfogadták a Fejezetek a palóc nyelvjárási régió nyelvhasználat-történetének köréből című értekezését, és az ELTE-n megtartotta e témájú előadását is. A minap pedig úgymond főállású munkahelyén, a Miskolci Egyetem ünnepi szenátusi ülésén a bölcsészettudomány kategóriában az egyetem kiváló tudományos szerzője elismerésben részesült.

Csongrády Béla

Dr. Gréczi-Zsoldos Enikő gyakran tart előadásokat a megyében, hazai és nemzetközi fórumokon

Forrás: Nool

Gréczi-Zsoldos Enikő Körmenden látta meg a napvilágot, és nyolcéves volt, amikor családja Nógrádba költözött. Az általános iskolát Karancsságon végezte, 1992-ben érettségizett Balassagyarmaton a Szántó Kovács János Gimnázium ének-zene tagozatán. 

Bár ez utóbbi területeken is tanulhatott volna tovább, de azzal a felismeréssel, hogy az ország e térségében olyannyira másként beszélnek az emberek, hogy érdemes gyűjteni a nyelvjárási sajátosságokat, népszokásokat: eldőlt a jövője. Alapdiplomáját 1997-ben a Miskolci Egyetem Bölcsészettudományi Karának magyar nyelv és irodalom szakán szerezte meg kiváló minősítéssel, sőt német, angol és latin nyelvből is vizsgát tett. Első munkahelye a salgótarjáni Madách Imre Gimnázium volt, s a tanítással párhuzamosan végezte el a doktori iskolát. A PhD-fokozatot 2005-ben A XVII. századi Nógrád vármegye nyelvhasználatáról a nyelvjárás és a nyelvi egységesülés tükrében című disszertációjával érdemelte ki. 

1999-től két éven át a Nógrád Megyei Levéltár munkatársaként dolgozott. 2001-ben lett a Miskolci Egyetem BTK Magyar Nyelvtudományi Tanszékének oktatója, 2002-től adjunktusa, 2021-től immár docense. Bár más tárgyakat is tanít – például kommunikációt, nyelvhelyességet, helyesírást – fő területe a nyelvjárástörténet és a történeti szociolingvisztika. Vendégtanárként számos külföldi – olasz, lengyel, észt, német és szlovák – egyetemeken tartott előadásokat angol és német nyelven. Összes közleményeink száma meghaladja a százötvenet, ezek közül negyvennyolc úgynevezett szaktanulmány, öt idegen nyelvű külföldi folyóiratban is napvilágot látott. Szerzője két önálló könyvnek és egy tankönyvnek is. Tehetséggondozó munkáját fémjelzi, hogy több hallgatóját sikerrel készített fel konferenciákra, nyelvtudományi versenyekre. 

Nemrég vette át a díjat a Miskolci Egyetem szenátusi ülésén
Forrás: Beküldött

2016-tól a Magyar Tudományos Akadémia Miskolci Bizottságának alelnöke, a Nógrád megyei szervezet vezetője. E funkciójában az elmúlt években több konferencia szervezője, előadója is volt. A Magyar Nyelvtudományi Társaság és az Anyanyelvápolók Szövetségének tagjaként ugyancsak számos előadást tartott nyelvművelő programokon. Felsorolhatatlanok azok a kulturális, zenei rendezvények, civil és vallási programok, amelyeken az elmúlt években különböző felkéréseknek eleget téve – szereplőként, műsorközlőként, kiállítás-megnyitóként – közreműködött. Annál is inkább, mert a Dunamelléki Református Egyházkerület salgótarjáni egyházközségének presbitereként is végez szolgálatot. 

Beszélgetésünk során dr. Gréczi-Zsoldos Enikő elmondta, hogy korábbi életszakaszaiban is számos rangos elismerésben részesült. 1997-ben Kazinczy-érmet kapott, 2007-ben az MTA Miskolci Bizottsága a fiatal kutatók tudományos díját ítélte számára. 2012-ben Balassi-díjas lett, 2014-ben kiváló konzulensnek minősítették, majd többször is jutalmazták esélyegyenlőség-díjjal. Szívéhez legközelebb azonban az az elismerés áll, amely értelmében 2013-ban a hallgatók tiszteletbeli évfolyamtársnak választották. 

Mint a fentiek bevezetésében már esett szó róla, az idei év különösen emlékezetes számára. Megtisztelőnek tartja és nagy örömet okozott számára, hogy a Miskolci Egyetem hazai tudományos láthatósága érdekében végzett kutatómunkájáért és a Magyar Tudományos Művek Tára hazai tudományos adatbankban is dokumentált kiemelkedő publikációs tevékenységéért a bölcsészettudomány kategóriában a Miskolci Egyetem Kiváló Tudományos Szerzője elismerést adományozta számára. A dokumentumot prof. dr. Horváth Zita rektor és dr. Kaptay György professzor tudományos tanácsi elnök írta alá. Dr. Gréczi-Zsoldos Enikő úgy érzi, hogy az újabb elismerések megsokszorozzák energiáit és a következőkben a tőle telhető módon mindent megtesz, hogy mintegy önmaga számára is igazolja: érdemesnek bizonyult e díjak elnyerésére.

Sikeresen irányítja a Palócföld kulturális, közéleti folyóiratot is - A nógrádi megyeszékhelyen élő egyetemi oktató 2016 óta a Balassi Bálint könyvtár kiadásában megjelenő Palócföld című irodalmi, művészeti, közéleti folyóirat élén főszerkesztőként is eredményes munkát végez. Az általa jegyzett első számban azt vallotta – és azóta is vallja következetesen –, hogy e tájhaza tradícióinak fundamentumára épülő folyóirat egyfajta szellemi útlevél volt mindig, amellyel a mindenkori magyar kultúra útját járhatja. Mindannyiunknak, akik ezen az úton járunk, feladatunk, hogy vallomást tegyünk erről az üzenetről. Az érték kötelez, munkára serkent. A Palócföld legyen továbbra is hírvivője a helyi értékeknek, s befogadója a magyarság mindenkori kulturális kvalitásainak – írta hat évvel ezelőtt főszerkesztői köszöntőjében. Ezt a mondhatni ars poeticát, hitvallást következetes, fáradhatatlan, lelkes munkával, kezdeményezőkészséggel, kapcsolatépítéssel eleddig jószerivel minden elemében sikerült érvényre juttatnia. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában