Városunk nagyjai

2022.06.08. 18:19

Salgótarján nagyjairól zajlik előadás-sorozat a Dornyay Béla Múzeumban

A megyeszékhely centenáriumának tiszteletére rendezett programok sorában helyezhető el a Dornyay Béla Múzeum Városunk nagyjai című előadás-sorozata is.

Cs. B.

Bodó Balázs régész tartott érdekes beszámolót a múzeumi hallgatóságnak

Forrás: NMH/Hegedűs Márk

Fotó: Hegedus Mark

Eddig a napjainkhoz jóval közelebbi – huszadik századi személyiségekről, jelesül Gaál István Kossuth-díjas filmrendezőről, a névadó tudóstanár muzeológusról, dr. Dornyay Béláról és a város első polgármesteréről, dr. Förster Kálmánról hangzott el előadás a múzeum igazgatója, dr. Shah Gabriella és két történésze, Balogh Zoltán és dr. Fodor Miklós interpretálásában. Folytatásként a minap ugyancsak saját munkatársuk lépett az érdeklődők elé: Bodó Balázs régész személyében. Az előadó salgótarjáni származású, édesapja a Nógrád Megyei Hírlap gazdaságpolitikai munkatársa volt a hatvanas években, testvére pedig a fővárosi Bodó Galériát működteti. A bemutató a Kacsics nembeli Tarjáni Illés és utódai – Az első név szerint ismert tarjániak címmel hangzott el a múzeum épületében. 

A régésznek nem volt könnyű dolga, mert Nógrád megye egyik legjelentősebb középkori birtokoscsaládjáról, a várépítő Kacsicsokról tartott előadásának egészen a 13. századig kellett visszavezetnie a hallgatóságot, s a felkészüléshez jóval kevesebb dokumentum állt rendelkezésére, és főként az oklevekből tudott tájékozódni a sokágú nemzetség családfájának levezetését illetően. A logikusan felépített, kuriózumokban gazdag előadásnak sikerült bizonyítania, hogy a Kacsics nembeli Illés és utódai nevében szerepel először a városnév második tagja, és e família szorosan kötődött Salgó várához is. 

A sorozat legközelebbi előadását a június 25-i múzeumok éjszakája keretében rendezik meg. Akkor Prakfalvi Péter geológus fog beszélni Gerber Frigyes 19. századi bányaigazgatóról. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában