Tárlat

2022.06.23. 16:33

Picasso Salgótarjánban: újabb kivételes látnivalóval gazdagodott a múzeum

A Dornyayban megnyílt a Szalay és Picasso című tárlat.

Cs.B.

Forrás: H.M., NMH

A világszerte ismert, zseniális spanyol alkotó, Pablo Picasso (1881-1973) – mint a kiállítás mottójaként olvasható – is elismerte Szalay Lajos (1909-1995) rajzművészetét: „Ha két grafikus neve marad fenn az utókornak a 20. századból, a másik én leszek, ha csak egy, akkor Szalay Lajos lesz.” Ez a megfogalmazás magyarázza, hogy a Dornyay Béla Múzeum együtt állítja ki a Mihályfi-gyűjtemény révén tulajdonában lévő öt Picasso-művet és Szalay Lajos harmincöt alkotását. S ezzel a tárlattal – a Benczúr-kiállítást és a 100 év 100 műtárgy című bemutatót követően – immár a harmadik különleges értékű látnivaló került a helyi és az idelátogató közönség elé.

Dr. Shah Gabriella intézményigazgató bevezetője után Fekete Zsolt, a megyeszékhely polgármestere mondott köszöntőt és elsősorban a műgyűjtői és mecénási tevékenységről beszélt. A negyven műről és a két alkotóról – egy igazán illetékes – Földi Péter Somoskőújfaluban élő Kossuth- és Prima Primissima-díjas festőművész fejtette ki magvas gondolatait. Bár külön-külön is méltatta az alkotók erényeit, értékeit, mondandójában a hangsúlyt az azonosságokra, a közös jellemzőkre helyezte. Ezek közül is hangsúlyozta a művészet morális, emberféltő küldetését, amelynek 1949 óta Picasso békegalambja a legismertebb – a jelenlegi ukrajnai események kapcsán felértékelődő – szimbóluma. 

A megnyitón két zenetanár – Szabó Istvánné (zongora) és dr. Barabásné Morvai Tímea (oboa) működött közre egy francia bölcsődallal. Az új kiállítás jövő év március 31-ig lesz látható.

Címkék#Picasso

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában