Szécsény

2022.06.23. 11:00

Írásaival a múltat mentette át a jövőbe

A Kubinyi Ferenc Múzeum szervezésében a napokban került sor arra az író-olvasó találkozóra, amelyen az Ipolybalogon élő Lőrincz Sarolta Aranka volt a Krúdy Gyula Könyvtár vendége.

Sz. F.

Lőrincz Sarolta Aranka a szlovákiai Ipolybalogon él

Forrás: Sz.F., NMH

Smelkó István, a múzeum munkatársa, a rendezvény szervezője elmondta, hogy a palóc bál szervezése kapcsán hívták fel a figyelmét az íróra, akinek eddig nyolc könyve jelent meg. Mint a népi hagyományok kedvelője, átmentője először ezek gyűjtésével kezdett el foglalkozni. Ennek alapján készült el az első kötete, az Adventtől adventig. 

A hétköznapi hazaszeretet és A hétköznapi történelem határkövei című köteteiben visszaemlékezések alapján dolgozta fel a múlt század zivataros eseményeit. Kezébe került az egy ideig Ipolybalogon élő Kazy Lázár naplója. Ez adta alapját a Kazy Lázár és a Jövőbelátó Angyal című művének. Óvónői hivatásából adódóan mindig közel álltak szívéhez a gyermekek. Mesekosár, csudakosár – Palóchoni mesék, versek címmel írt könyvet számukra, amelynek illusztrációit is ő maga készítette. Másik mesekönyve, a Póka Halas bácsi meséi, amelyben az ősmagyar múlt és a jelenkor világa ötvöződik mese formájában. Egy napló adta az ötletet a Csehszlovák Köztársaság katonája voltam című könyvének megírására. Legutóbbi műve a Haza a senki földjén, amelyben egy letűnt korszak társadalmáról olvashatunk. Az Ipoly menti egykori paraszti világot és egy libapásztor kisfiú életét mutatja be. 

A nyugdíjas éveit töltő óvónő munkájáról azt vallja: „A megjelent könyveimmel és a folyóiratokban publikált írásaimmal a múltat örökítem meg a jövő számára.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában