Bemutató

2022.06.23. 08:13

Igazi polihisztor tisztelte meg a Palócföld folyóirat bemutatóját

Mi sem természetesebb, hogy a Balassi Bálint Megyei Könyvtár ünnepi könyvheti programjai közé sorolta a Palócföld új számának bemutatóját. Erre több oka is volt az intézménynek: egyrészt a 2022/2-es szám megjelenése egybeesett a könyvünnep időpontjával, másrészt a könyvtár a lap kiadója, harmadrészt pedig a folyóiratban nagy számban találhatók színvonalas és sok tekintetben a megyéhez, e kultúrtájhoz kötődő olvasmányok, képzőművészeti értékek.

Csongrády Béla

Zsebők Csabával dr. Gréczi-Zsoldos Enikő főszerkesztő beszélgetett

Forrás: NMH | Fotó: Hegedűs Márk

Zsebők Csabával dr. Gréczi-Zsoldos Enikő főszerkesztő beszélgetett

Forrás: NMH | Fotó: Hegedűs Márk

S akkor az a hagyomány még meg sem lett említve, hogy ilyen alkalmakkor rendszerint van egy alkotó vendége is a Palócföldnek. 

Így történt ezúttal is, minthogy dr. Gréczi-Zsoldos Enikő főszerkesztő, egyetemi docens dr. Zsebők Csabát invitálta a nógrádi megyeszékhelyre, tekintettel arra, hogy nevezett szerzője a lapnak, és az idei jeles eseményre Bővület, rémület címmel új verseskötete látott napvilágot. Ebből a tényből és az asztalra kitett 2017-es Végtelenjeinken hajózunk című, szintén verseket tartalmazó könyv láttán nem volt nehéz arra következtetni, hogy költő az illető. Nem is tévedett, aki így gondolta, hiszen mind a vendég, mind a főszerkesztő felolvasással illusztrálta is e műfajt, amelyből az első válogatás, a Sejtjeidben élnék 2011-ben látott napvilágot a napjainkban is tekintélyesnek számító Püski Kiadónál. 

Csakhogy Zsebők Csaba nem elégedett, nem elégedhetett meg ezzel a formával, tekintve, hogy számos versét saját maga zenésítette meg, s előkapva gitárját – feltéve különös, számára úgymond ihlető fejfedőjét –, néhányat sajátos szuggesztív stílusában el is játszott, el is énekelt. 2018/19-ben alakult ugyanis meg az EtnoBazár nevű zenekaruk, amely tagjaként magát amolyan modern kori igricnek tartja. A zenekarban – mint egy ötsoros, tizenöt szótagos versében utal is rá – jelesül somoskőújfalui gyökerű társa is van. 

De a beszélgetés során további meglepetések is érték a közönséget. Kiderült ugyanis, hogy Zsebők Csaba tizenöt éven át újságíróként dolgozott neves lapoknál, elsősorban társadalompolitikai témájú publicisztikát írt, s készített sok riportot, interjút is. Felsorolni is nehéz lenne, hogy hány bel- és külföldi folyóiratban, antológiában tette le a névjegyét. S az a bejelentés is váratlannak bizonyulhatott, hogy civil foglalkozása szerint évek óta a Wekerle Sándor Üzleti Főiskolán oktat, s szinte évről évre előbbre lépett a szakmai ranglétrán. Immár tanszékvezető főiskolai tanár, s óraadóként tanít a Károli Gáspár Református Egyetemen is. Doktori címet az ELTE-n szerzett. Érdeklődési köre elsősorban a Kárpát-medence és a balkáni népek történetére terjed ki, sokoldalúan tanulmányozza Trianon tényét, következményeit. Ezektől nyilván nem függetlenül, igencsak színes családfával, különleges felmenőkkel rendelkezik. 

„Egyik szellemi hazám a Muratáj. Leginkább akkor és úgy érzem magam otthon, ha úton vagyok, ezért hívom magam újabban kárpát-balkáni garabonciásnak” – írta új kötetében. Halmy György rendező így jellemzi: Új imák, régmúlt jelenek, szertartásos napi formák lehetőségei mindennapjainkban. Engedjük el magunkat e költői megnyilvánulások figyelmes akarásával… Zsebők rátalált valami olyasmire, ami az utcán hever, mégis általa ilyenformán egyéni, szakrális. 

Az érdekes diskurzus, mondhatni műsor után Gréczi-Zsoldos Enikőnek csak arra volt módja, hogy az új lapszám néhány olvasnivalójára felhívja a figyelmet. Így a Salgótarján 100 című önálló rovat írásaira, Pásztor Éva Mikszáth-recenziójára vagy a lapszám remek borítója készítőjének, Dávid Zsuzsannának – a gróf Esterházy János-emlékév alkalmából rendezett – balassagyarmati kiállítására. 

Ideát, odaát – lírai szövegei elgondolkodtatók | Zsebők Csaba új – felesége, Szurdi Kata iparművész míves borítótervével, a 2022-es ünnepi könyvhétre megjelent – Bűvölet, rémület című verseskötetébe prózagyanús, mélyen elgondolkodtató lírai szövegek is bekerültek. Íme az egyik, amely az Ideát, odaát címet viseli: Nálam nincs revízió, de határon túl sem, csak „odaát”, / s nincs csonkaország, de lenézés, arcoskodás sincs, / csak „ideát”. Külön, mégis együtt. Elfogadva s meghaladva. Nem diktálva, hanem egymástól tanulva. 
 

Címkék#Palócföld
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában