Tradíciók

2022.06.13. 19:50

Fúvószenétől lesz hangos a város: országos találkozóval ünneplik Salgótarján centenáriumát

Immár 143 éve fújja hangszereit a Bányász-Kohász Fúvószenekar, mely Salgótarján várossá nyilvánításának 100. évfordulójára egy országos összejövetelre készül. A megyeszékhelyre hamarosan az ország több pontjáról, de még a határon túlról is érkeznek együttesek, hogy egy teljes napig a fúvósok dalaitól dobogjon a belváros szíve. Morvai Mátét, a zenekar szóvivőjét, trombitását a részletekről kérdeztük.

Palchuber Kinga

Morvai Máté trombitás (képünkön) elmondta: már gőzerővel zajlanak a próbák

Forrás: NMH/Hegedűs Márk

Fotó: Hegedus Mark

– A Bányász-Kohász Fúvószenekar idén fennállásának 143. születésnapját ünnepli. Mi a titka annak, hogy az együttes máig dalos színfoltja maradt Salgótarján életének? 
– A Kohász Fúvószenekar 1879-ben alakult, akkor zömmel az acélgyárba betelepített külföldi szakmunkások erősítették a csapatot. Fennállása alatt a rezesbandának több neves személy volt a karmestere, míg az elhivatott zenei munkát számos szakmai díj és minősítés is megkoronázta. Nagy előrelépést jelentett, amikor 2014-ben a Bányász és Acélgyári Fúvószenekarok egyesülve folytatták a zenélést. Az emberi és anyagi erők összeolvadása szükségessé vált a fennmaradáshoz, de a salgótarjáni zeneiskola segítsége és a városi támogatás jelenleg is nélkülözhetetlen ahhoz, hogy játszhassunk a közönségnek. Sokszor hangsúlyoztam már, de teljesen igaz, hogy egy város addig őrzi meg rangját, amíg van valódi zenekara. A Bányász-Kohász Fúvószenekar ilyen Salgótarján életében: ápolja a tradíciókat, szakmai utánpótlással rendelkezik és összehozza a közösséget. 

– Június 18-án, szombaton másodszor rendez az együttes országos fúvószenekari találkozót Salgótarjánban. Mi hívta életre az eseményt? 
– A járvány berobbanása miatt az elmúlt időszakban nem adatott meg zenészeinknek, hogy a nagyközönség előtt lépjenek fel. Idén a május elsejei zenés ébresztővel és koncerttel nyitottuk a fesztiválszezont, de valójában e júniusi találkozó lesz az első nagyobb összejövetelünk. Mindenekelőtt szeretnénk hagyományt teremteni a közös zenélésből, s abból, hogy a különböző fúvószenekarok dalaikkal összehozzák a lakosságot is. Az első találkozót még 2019-ben, fennállásunk 140. évfordulójára rendeztük meg, ezúttal pedig Salgótarján várossá nyilvánításának centenáriumának apropóján fújhatjuk a hangulatos zeneműveket. Az ünnepélyes megnyitó 15 órától a Förster-emlékparkban kezdődik, majd a város főútján tradicionális menetzenék, indulók kíséretében vonulunk át a Múzeum térre. Itt több fúvószenekar megszólaltatja hangszerét, egyebek mellett érkeznek zenészek Óradnáról, Gyöngyösről és Mosonmagyaróvárról is. 

– Hogyan készülnek a salgótarjániak a nagy napra? 
– Már gőzerővel zajlanak a próbák, melyeknek a Váczi Gyula Alapfokú Művészeti Iskola ad otthont. Most, hogy elvonultak a fejünk felől a pandémia viharfelhői, újra teljes létszámmal együtt zenélhetünk. Ez azt jelenti, hogy több mint húsz taggal készülünk a találkozóra. Bízunk benne, hogy egész Salgótarjánt sikerül „táncba hívni” és egy kis színt csempészni a megyeszékhely utcáira. Érdemes lesz a legnagyobb közösségi oldalon is követni a zenekart a legfrissebb tartalmakért. Tagjainkat a zeneszeretet és a hagyományápolás kovácsolta családiassá, a csapathoz tartozni igazi életérzés. Az összejövetellel bizonyítani és üzenni kívánjuk, hogy Salgótarjánban is van mire büszkének lenni! 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában