Múzeumok Éjszakája

2022.06.23. 14:22

Egy éjszaka, ami Nógrád megyében is a múzeumokról szól majd

Az ország legnagyobb és legnépszerűbb kulturális rendezvényét, a Múzeumok Éjszakáját június 25-én rendezik meg immár huszadik alkalommal. A hagyományokhoz hűen Nógrád megyében is rengeteg programmal és meglepetéssel készülnek a kiállítóterek arra, hogy felejthetetlenné tegyék az estét.

Gerhát Karina

Szécsényben mindig megtelik a kastély

Forrás: Hüvösi Csaba/NMH Archívum

Fotó: Hüvösi Csaba

A balassagyarmati Palóc Múzeumban 16-tól egészen 20 óráig kézműves-foglalkozásokat tartanak: koncertekkel, élő társasjátékkal, továbbá rendhagyó tárlatvezetésekkel is várják az érdeklődőket. Emellett a Palóc ligetben, a Jánossy Képtárban, a Pannónia Motorkerékpár Múzeumban és a kerékpármúzeumban is számos programmal készülnek. 

A Pásztói Múzeumban 15 órakor köszöntőt mond Farkas Attila polgármester, dr. Hír János múzeumigazgató és Nagy- Pataki Zsófia, a Varázsvölgy turisztikai menedzsere. Ezt követően kiállításmegnyitókkal, táncházzal, rendőrségi bemutatóval, interaktív nyomozójátékkal, tárlatvezetésekkel és tombolasorsolással fűszerezik a napot. 21 órától éjszakai túrán vehetnek részt a jelentkezők a Sámsonházán található Csűd-hegyhez. A túrázni vágyók a sámsonházai templom előtt találkoznak. A rendezvényen karitatív játszóház, pónisimogatási lehetőség is várja a gyermekeket. 

A szécsényi Kubinyi Ferenc Múzeumban 17 órakor megnyitják a Balázs Lajos műtárgyaiból álló kiállítást. Ezt a Szent Iván szépei elnevezésű tradicionális viselet, majd a tüzes ostorok bemutatója követi. 22 óra 30 perctől a Latte Maffiato zenekar ad koncertet. A kastélykertben rendőrségi sátorral, múzeumpedagógiai foglakozásokkal, süteményekkel, illetve laskával is várják a helyszínre érkezőket. A középkori vár területén egy éjszakai sétának is a részesei lehetnek az érdeklődők. 

A salgótarjáni Dornyay Béla Múzeum két helyszínen – az intézményben, illetve a Bányászati Kiállítóhelyen – is várja az érdeklődőket. A múzeumban 17 órakor a Váczi Gyula Alapfokú Művészeti Iskola növendékeinek a hangversenyével kezdődik a program. Ezt követően a helyi Zenthe Ferenc Színház előadásában A vén diófa titka című mesejátékot tekinthetik meg a csemeték. Mindezt a Nógrád Táncegyüttes műsora, illetve a Salgótarján első likőrgyára című kiállítás megnyitója követi. A program 23 órakor éjszakai túrával zárul. A természet kedvelői Salgó várához kirándulhatnak a régészek vezetésével. A Bányászati Kiállítóhelyen 17 órától a Bányász-Kohász Dalkör zenés tárlatvezetéssel várja az érdeklődőket. Az este további részében pedig érdekes előadásokkal, múzeumpedagógiai foglalkozásokkal készülnek a szervezők kicsiknek és nagyoknak egyaránt. Ezenkívül régészeti játszótérrel és régészeti bemutatókkal is kedveskednek majd a helyszínre érkezőknek. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában