Színház

2022.06.01. 14:29

A fizikusokkal vendégszerepelt az egri színház Salgótarjánban

Az Egri Gárdonyi Géza Színházzal hosszú időre visszanyúló kapcsolatokat ápol a nógrádi megyeszékhely. Már jóval a helyi Zenthe színház megalakulása előtt sorozatban tartott itt emlékezetes előadásokat a szomszédvári teátrum. A szakmai együttműködés 2012 után sem szűnt meg, s mindenekelőtt produkciócserékben, koprodukciókban ölt testet, de olyan is előfordul, hogy egy egri színművész – jelesül Rácz János – rendszeresen szerepel zenthés darabokban.

Cs. B.

Alaposan átgondolt, színészileg jól megformált, hatásos előadást láthatott a közönség

Forrás: Zenthe Ferenc Színház

A minap az egriek előadásában Friedrich Dürrenmatt A fizikusok című drámája volt látható Salgótarjánban. Az 1921 és 1990 között élt, világhírre szert tett svájci író neve és jó néhány műve eleddig sem volt ismeretlen az irodalom- és színházbarátok között, és A fizikusoknak is volt, van előélete Magyarországon például a Vígszínház 1985-ös, vagy a Nemzeti 1984-es, remek szereposztású előadása jóvoltából. 

Napjaink ugyancsak meglehetősen zűrzavaros, sok veszélyt hordozó – az egyes országokra is kiható – nemzetközi viszonyai közepette igazán időszerűnek tetszik A fizikusok műsorra tűzése. A különös, bizarr cselekmény ugyanis végeredményben azzal foglalkozik, hogy mire, hogyan használható az olyan neves tudósok, mint Einstein, Newton vagy A. F. Möbius – akik egy idegszanatóriumban élve sorra fojtják meg ápolónőiket – tudása felhasználásával is kifejlesztett fegyveres arzenál. 

A szakmailag korrekt, alaposan átgondolt, színészileg – mások mellett Saárossy Kinga, Nagy András, Reiter Zoltán, Baranyi Péter, Rácz János, Babócsy Réka révén – jól megformált, hatásos előadást Kiss József rendezte groteszk, szatirikus vígjátéki stílusban. Olyan súlyos kérdések hallhatók ki a színpadon történtekből, mint hogy hol és miként vagyunk szabadok, ki is a beteg valójában, aki belül van az intézeti falakon, vagy mindenki más.

Címkék#színház

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában