Emléknap

2022.05.19. 15:03

Híres botanikus emléke előtt tisztelegnek a tariak: szombaton újra megrendezik a Tuzson-napot

Utánajártunk, hogy milyen programok várják az érdeklődőket szombaton Taron, a Tuzson-nap keretében. Az emléknapon dr. Tuzson Jánosra emlékeznek, aki Magyarországon is egyedülálló fafajok telepítésével hozta létre a tari Arborétumot 1925-ben. A részleteket Turopoli Zsolt, a község polgármestere ismertette hírportálunknak.

Faragó Zoltán

Dr. Tuzson János Magyarországon is egyedülálló fafajok telepítésével hozta létre a tari Arborétumot 1925-ben

Forrás: NMH Archívum/Hüvösi Csaba

– Dr. Tuzson János botanikus professzor tiszteletére emléknapot tartanak május 21-én, szombaton. Mik a főbb programok? 
– A hagyományos rendezvényünk már délelőtt kezdetét veszi, Prakfalvi Péter geológus szakvezetésével túra indul az emléknap helyszínére, Fenyvespusztára, a Tuzson arborétumba. A  gyülekező szombaton 9.45 órától lesz a polgármesteri hivatal előtt, a túrázók 10 órakor vágnak neki a mintegy öt kilométeres távnak. Fenyvespusztát a Csevicevölgyön keresztül közelítik meg. A helyszínen 13.30 órakor kezdődik a hivatalos program.

– Mik ezek?
– A  köszöntők elhangzása után megkoszorúzzuk dr. Tuzson János emléktábláját, 14 órától fellép a tari Kontyvirág Hagyományőrző Együttes, 14.20 órától pedig Bátorliget emlékezik Tuzson János professzor úrra címmel előadás kezdődik, dr. Lenti István egyetemi magántanár és Boronkay Ferencné, a nyíregyházi Tuzson botanikuskert nyugalmazott igazgatója ad ismertetést a névadóról és munkásságáról. Ezután ismét fellép a Kontyvirág, 15.30 órától pedig Heit Lóri és zenekara szórakoztatja a közönséget. A  programot Ismerd meg az erdőt! címmel erdészeti játékok, íjászkodás, lovagoltatás egészíti ki, lesz kézművesvásár is, tari és környékbeli termékek kóstolójával.

– Kik szervezik a fenyvespusztai rendezvényt?
– Az Egererdő Zrt. és önkormányzatunk, emellett támogatja az emléknap megvalósítását hét tari civil szervezet is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában