Különleges kiállítás

2022.05.20. 15:00

Fogyatékossággal élők alkotásaiból nyílt tárlat Szentkúton

A Mátraverebély-Szentkút Nemzeti Kegyhely Ferences Galériája ad otthont annak a különleges kiállításnak, amelynek köszönhetően a Lámpás ’92 Közhasznú Alapítvány fogyatékossággal élő művészeinek alkotásait tekinthetik meg az érdeklődők.

G. K.

A képzőművészettel is kifejezik gondolataikat

Forrás: Beküldött fotó

– Egy olyan program keretein belül valósul meg a tárlat, amely két évtizede nyújt lehetőséget hazánk, illetve a Kárpát-medence számos pontján élő tehetséges, értelmi sérült felnőttek művészeti képzésére, valamint arra, hogy ők a képzőművészet eszközeivel kifejezhessék gondolataikat, érzéseiket. A kiállítás az alapítvány jubileumi programsorozatának a része – tájékoztatta hírportálunkat Babják Judit. 
Az alapítványi koordinátor hozzátette: a program célja, hogy a képzőművészet számos kellékével az értelmi sérültek is ugyanolyan természetességgel mutathassák ki érzelmeiket, mint ép társaik, valamint teljesen szabadon, korlátok nélkül alkothassanak véleményt magukról és a világban betöltött szerepükről. 

– A Lámpás ’92 Közhasznú Alapítvány a társadalmi elfogadás, a közös felelősségvállalás jegyében mutatja be a fogyatékossággal élő embertársaink tehetségét, munkáját, életét – ismertette Babják Judit. Az alapítványi koordinátor kifejtette továbbá: az alkotások jól reprezentálják, hogy ezek a sérült, ám tehetséges alkotók milyen érzékenységgel tudják bemutatni a világunkat, a mindannyiunkat foglalkoztató kérdéseket. Az elmúlt években számos hazai és nemzetközi kiállításon, találkozón ismerhették már meg az alkotók tehetségét, ennek köszönhetően az alapítvány tevékenységét is, amely egyben társadalmi érzékenyítő projekt is. 

A kiállítás, amelyet dr. Beer Miklós, a Váci egyházmegye nyugalmazott püspöke nyitott meg, június 19-ig, vasárnapig tekinthető meg nemzeti kegyhelyünk Ferences Galériájában. A napokban megtartott megnyitón mások mellett Varga Zoltán, a Lámpás ’92 Közhasznú Alapítvány elnöke, illetve Orosz Lóránt, a kegyhely igazgatója is jelen volt. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában