Versünnep

2022.05.02. 09:19

Anyanyelvápolásban jeleskedtek a balassagyarmati diákok

A magyar nyelv hete alkalmából négy állomásból összeadódó rendezvénysorozatot tartott nemrégiben az Ipoly-parti városban az Anyanyelvápolók Szövetsége. Elsőként versünnepre hívták a fiatalokat.

H. H.

Mintegy huszonöten vettek részt a „Tündérvárosban” tett barangoláson 

Forrás: NMH/Makrai Richárd

Az általános és középiskolás gyerekeknek a magyar irodalom széles tárából olyan költeményeket kellett kiválasztaniuk, majd elszavalniuk vagy felolvasniuk, amelyek kifejezetten az anyanyelv szépségéről szólnak. Másodikként irodalmi séta keretében járták be a főbb nevezetességeket. A gyaloglás a Balassi Bálint Gimnázium előkertjéből, a névadó szobrától indult, majd sorra felkeresték a híres elődök köztéri alkotásait és emléktábláit, a Palóc ligetben található portréktól kezdve a Civitas Fortissima téren található látnivalókig. 

A szervezők nevében Pásztor Sándorné Kazinczy-díjas pedagógus elmondta, a „Tündérvárosban” tett barangoláson mintegy huszonöten vettek részt, főként tanulók és az őket kísérő tanárok. A séta befejezéseként a városhoz kötődő költők életművéből kvízkérdéseket tettek fel a megjelenteknek, és a helyes válaszokért kis ajándék dukált. 

Harmadszorra versenyt hirdettek a kilencedik-tizedik osztályos diákok számára: a háromfős csapatok anyanyelvünkkel kapcsolatos feladványokat oldottak meg, amelyek között tréfás kérdések is szerepeltek. Végezetül a Szent-Györgyi Albert nevét viselő szakközépiskolában dr. Gréczi-Zsoldos Enikő előadását hallgathatta meg a közönség. A Miskolci Egyetem Bölcsészettudományi Karának docense a palóc nyelvjárás elmúlt századokban történt változásairól beszélt, hogy a különböző ráhatások következményeként a régmúlttól a mai mindennapokig miként formálódott, alakult át a mi ékes tájnyelvünk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában