Zene

2022.05.16. 20:15

A komolyzene értékeit terjesztik szerte Szécsényben

Tíz éve alakult meg a Vissi d’Arte Művészeti Együttes. Tagjai: Lévárdi Beáta művészeti vezető, az együttes zongoristája, Varga Ivett szoprán énekes, Jambrik Zsolt basszus énekes, a narrátor Kiss Gabriella, aki alkalmasint furulyajátékával színesíti az előadásokat.

Sz. F.

Kiss Gabriella, Varga Ivett, Jambrik Zsolt és Lévárdi Beáta

Forrás: NMH | Sz. F.

A négy zenekedvelő célja, hogy minél szélesebb körben megszerettessék a klasszikus műfajú alkotásokat. Ahogyan Lévárdi Beáta fogalmazott, az együttes küldetése tulajdonképpen az ismeretterjesztés. Ők négyen a klasszikus zene egyfajta apostolai. Főleg iskolákban adnak koncerteket, hogy a fiatalok ilyen formában is közelebb kerüljenek a komolyzenéhez. Céljuk, hogy zenét szerető és értő emberek kerüljenek ki az iskolákból.

Koncertjeiken a zenék előadása mellett bemutatják a művek keletkezésének körülményeit és zeneszerzőit is. Az ifjúság részére szervezett koncertjeik legtöbb esetben interaktívak, a fiatalokat is bevonják a műsorba. Lévárdi Beáta céljaik között említette, hogy szeretnék a fiatalokhoz közelebb hozni a régebbi korok zenéjét. Előfordul, hogy koncertjeiken kottákkal, zenei kiadványokkal, a zenét népszerűsítő irodalommal ajándékozzák meg az iskolákat. Varga Ivett kiemelte, jó érzés látni, amikor a közönség – legyenek azok felnőttek vagy diákok – egy hullámhosszon van velük és átélik az előadást. Az iskolai hangversenyeiken a legtöbb esetben projektort is használnak. 

Az elmúlt években nagyrészt iskolákban léptek fel, de a felnőttek számára művelődési házakban, templomokban, múzeumokban is adnak hangversenyt. Legutóbb a szécsényi katolikus iskola tornatermében egymást követő három hangversenyt adtak két-két osztály részére. 

Címkék#komolyzene

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában