Költözés

2022.04.10. 17:24

Több városi műalkotás is vándorolt már Szécsényben

Az elmúlt pár évtized alatt különböző okoknál fogva több városi szobor is elkerült eredeti helyéről.

Szenográdi Ferenc

II. Rákóczi Ferenc mellszobra a róla elnevezett általános iskola kertjében látható

Forrás: NMH

Fotó: Sz.F.

Az elmúlt pár évtized alatt különböző okoknál fogva több városi szobor is elkerült eredeti helyéről. 
Ilyen például a Krúdy Gyuláról mintázott alkotás. Az 1878-ban született és 1933-ban elhunyt neves író családja felvidéki, szécsénykovácsi származása révén a XX. század elején többször ellátogatott Szécsénybe. Az író mellszobrát, Boda Gábor alkotását 1968-ban avatták fel a városháza előtti parkban. A könyvtár, amelyet a Városháza melletti épület emeleti részén alakítottak ki, felvette Krúdy Gyula nevét, így a szobrot 1976-ban áthelyezték a könyvtár előtti parkba. Az önkormányzat az 1990-es években az épületet eladta az OTP-nek, a könyvtár pedig a Sas utcába költözött. Így a szobor is átkerült a könyvtár kertjébe. Egy későbbi döntés következtében a könyvtárnak újra költöznie kellett, most a művelődési házba. A Krúdy-mellszobor természetesen követte az intézményt, s az épület előtt lévő kis parkba került át. Pár éve a könyvtár visszakerült a Sas utcába, s a szobor is átköltözött az épület parkjába. 

Rákóczi is költözött

1955-ben, az 1705-ös szécsényi országgyűlés 250. évfordulója alkalmából rendezett ünnepség keretében avatták fel Tar István szobrászművész alkotását, II. Rákóczi Ferenc mellszobrát az egykori kultúrház épülete előtt. Az alkotás az 1990-es években jelenlegi helyére, a Városháza előtti parkba került. 
1944. december 28-án háromhetes ostrom után vonultak be a szovjet csapatok Szécsénybe. A község egykori vezetői ennek emlékére 1969. december 28-án a Városháza előtt felavatták Vasas Károly szobrászművész alkotását. 1976-ban, amikor a Rákóczi út szélesítésével a buszmegállóhoz bejáró út épült, és a Városháza előtti park kisebb lett, a szobrot áthelyezték az egykori Felszabadulás tér nyugati részére. A Penny áruház építésekor a szobrot a Felszabadulás tér, a mai Mindszenty tér északi részén állították ki. 
Boda Tibor II. Rákóczi Ferencet ábrázoló mellszobra a Magyar úti általános iskola épületének aulájában, majd kertjében állt. Jelenleg a Rákóczi úton, a fejedelem nevét viselő általános iskola kertjében látható. 

Iskoláról a könyvtárra

Ma a városi könyvtár falán látható az a Mikszáth-dombormű, amely a volt Mikszáth Kálmán Általános Iskola faláról került az épületre. Az író születésének 125. évfordulója alkalmából 1972. április 15-én, nagyszabású rendezvény keretében avatták fel Kő Pál szobrászművész alkotását. Később a város két általános iskoláját összevonták, majd a volt Mikszáth iskola épületét visszakapták az apácák. Ezt követően került a dombormű a könyvtár falára. 
 

Címkék#szobor

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában