Salgótarján100

2022.04.22. 15:32

Kiemelkedő salgótarjáni festőművész alkotásaiból nyílt tárlat

Somoskői Ödön festőművész alkotásaiból nyílt kiállítás csütörtökön a salgótarjáni József Attila Művelődési Központ Klubtermében. A tárlatot május 19-ig, csütörtökig tekinthetik meg az érdeklődők.

G.K.

Somoskői Ödön festőművész alkotásaiból nyílt tárlat

Forrás: H.M., NMH

Fotó: Hegedus Mark

Mint arról már többször is beszámoltunk, Salgótarján idén ünnepli várossá nyilvánításának századik évfordulóját. Ebből az alkalomból a József Attila Művelődési Központban egész évben a megyeszékhely kiemelkedő festőművészeinek kiállításai lesznek megtekinthetők.

Somoskői Ödön festő, grafikus Baglyasalján született 1938-ban, majd 1968-ban a Magyar Képzőművészeti Főiskolán szerzett diplomát. Ezt követően több nyugat-európai országban tett tanulmányutat, az 1960-as évektől pedig rendszeres résztvevője volt a megyei, illetve az országos csoportos kiállításoknak. Témái között egyaránt szerepel a nógrádi táj és az ott élő emberek világa. A festészet és a grafika számos technikáját alkalmazta.

Az esemény elején dr. Huszár Máté, a város alpolgármestere köszöntötte a megjelenteket, majd megnyitotta a tárlatot.

– A második világháború után a képzőművészeti tevékenységet városunkban a Bóna Kovács Károly vezetésével 1946-ban, Baglyasalján megalakult Munkás Képzőművészeti Főiskola képviselte. Abban a szabadiskolában sok tehetséges fiatal kapott képzést, köztük a baglyasaljai születésű Somoskői Ödön is. Szűkebb hazánk képzőművészeti élete az 1960-as évektől kezdett el fokozottabban élénkülni, képző- és iparművészek telepedtek le a megyében, vagy már az itt élők alkotásaik révén híressé váltak. Műteremlakások épültek, üzemi képzőművész köröket hoztak létre, melyek keretében a gyárak vásárlásokkal, munkalehetőség teremtésével támogatták a művészeket. Az alkotók pedig kiállítások rendezésével, ismeretterjesztő előadások tartásával járultak hozzá a megyeszékhelyen is felpezsdülő városi élethez – mondta dr. Huszár Máté.

Hozzátette: Somoskői Ödön évtizedeken át meghatározó szerepet töltött be Nógrád megye képzőművészetében, alkotásai országos és nemzetközi kiállításokon egyaránt jelen voltak. A figurális kompozíciók mellett művei zömét csendéletek és tájképek alkotják. Alkotásai alapvető vonása a valóságközeliség. Tájábrázolásaiban felfedezhetjük azt a tipikusan nógrádi jellegzetességet, melyet csak egy helyi ember érthet, érezhet meg.

Ami egész festői tevékenységének lényege, arról saját maga vallott a legpontosabban. Művészi hitvallását a hetvenes évek közepén így fogalmazta meg: „Megfesteni a változó világot úgy, hogy az általam érzett emberi és társadalmi igazságmunkáimban minél jobban kiteljesedjék. Színeim: égetett sziena, umbra, sárga, okker, angolvörös, melyek természetes formáikban is megtalálhatók. Engem valahogy a földre, mint ősanyagra emlékeztetnek, melyből terem az élet. Nagyon szeretem a földet, a frissen szántott föld mély, termékeny illatát, s az ezzel birkózó, küzdő ember kérges tenyerét, mélyen barázdált kemény arcát, melyet a munka tett ilyen nemessé és igazzá.”

– Somoskői Ödön élete végéig hű maradt szülőföldjéhez. Bár tanulmányutakat tett Európa több országába is, a világ közepe számára mindig is szűkebb pátriánk volt. Földijei között szeretett lenni, akiknek az életét és a szavát, vagy éppen szótlanságuk csöndjének tartalmát a legjobban értette. Számos alkotását őrzik a helyi Dornyay Béla Múzeum gyűjteményében. A művész 2002-ben, Salgótarján várossá nyilvánításának nyolcvanadik évfordulóján posztumusz Pro Arte- díjat kapott. Száz éves városunkban a képzőművészeti nyelven írt szellemi örökséget magához öleli a jelenkor, annak is a fiatalabb nemzedéke. Földi Péter Kossuth-, és Prima Primissima-díjas festőművész első mentorának Somoskői Ödönt tartja – zárta gondolatait dr. Huszár Máté.

A műsorban a salgótarjáni Váczi Gyula Alapfokú Művészeti Iskola növendékei működtek közre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában