Programajánló

2022.04.28. 19:56

Az édesanyák mellett a majálisoké lesz a főszerep hétvégén Nógrád megyében

Vasárnap két szempontból is fontos nap lesz: mindamellett, hogy köszöntjük az édesanyákat, majálist is rendeznek a megye számos pontján. Körbenéztünk, hogy milyen szórakozási, kikapcsolódási lehetőségek várják az érdeklődőket szűkebb hazánkban a következő három napban.

Gerhát Karina/Angyal Eszter

Májusfát is állítanak majd több helyszínen

Forrás: NMH Archívum

Fotó: Ladóczki Balázs

Április 29-én, pénteken az édesanyáké lesz a főszerep

Anyák napi workshop sulisoknak címmel alkothatnak a fiatalok pénteken 16:30-tól Salgótarjánban, a VictoryArt Alkotópalotában csodásabbnál csodásabb Anyák napi ajándékokat. A részvételhez előzetes bejelentkezés szükséges telefonon, üzeneteben vagy személyesen.

Sok településen már április 30-án, szombaton megtartják a majálist, emellett túra és kiállítások is várnak az érdeklődőkre

E hét szombaton reggel 6 órától indul a Karancs-Medves Teljesítménytúra, a Zöld Út Természetjárók Egyesülete és a Szabadidősport-eseményszervezők Országos Szövetségének közös eseménye. A túrázók 20, 35 és 50 kilométeres távokat teljesíthetnek majd a Karancs-Medves vidékén. A rajt és a cél is a Galcsik Fogadó (Salgótarján, Karancs út 9.) előtti terület lesz.

Szalai György festőművész kiállításmegnyitóján vehetnek részt szombaton 17 órától az érdeklődők Balassagyarmaton a Horváth Endre Galériában. A kiállítást Feledy Balázs művészeti író nyitja majd meg, emellett közreműködik a Latte Maffiato zenekar is. A kiállítást június 16-ig lehet majd látogatni.

Pásztor Erzsi estjével nyitják meg a Tolnay Klári Emlékházat szombaton Mohorán, ahol még látogatható a színművésznő tiszteletére rendezett életmű-kiállítás is.

Negyven év esküvőit idézik fel a Hollókőn szombaton nyíló kiállításon, amely a Nógrád megyei falu esküvői népszokásait, eszközeit és ruhadarabjait mutatja be a dr. Román András Látogatóházban.

Múltidéző Zsigmond Napot tartanak szombaton Pásztón a Romkertben és a Varázsvölgyben. Előbbi helyszínen 14:30-tól jelmezes felvonulás, 19:00-tól a Kormorán zenekar koncertje, míg 21:00-tól utcabál színesíti a programot. A Varázsvölgyben pedig 15:00-tól a Vaga Banda Gólyalábasok műsorát láthatják, 16:00-tól pedig táncház lesz kicsiknek és nagyoknak egyaránt. A napot számos egyéb kísérőprogram is színesíti majd.

Tábortüzet gyújtanak szombaton este 21 órakor Pilinyben, a helyi közösségi ház parkjában. A településre érkezik a Santa Fe Party Band zenekar is, akik remek zenékkel szórakoztatják majd a jelenlévőket. Az est folyamán minden helyi lakost vendégül lát egy tál gulyásra a helyi önkormányzat. Másnap, május 1-jén zenés ébresztővel kedveskednek a falu lakóinak, reggel 7 órakor indul az a traktor, amely körbejárja a falut. A jó hangulatot a Pilinyi Vegyeskar, illetve a Csabi &Gabi Duó biztosítja majd.

Bárnán szombaton tartanak majálist a település Szabadidőparkjában. A program 14 órakor főzőversennyel veszi kezdetét, majd közösen felállítják a májusfát. A nap folyamán kutya-szépségversennyel, gólyalábas betyárokkal, kutyás bemutatóval, ugrálóvárral, népi játszótérrel, vetélkedőkkel, valamint lovaskocsikázással is várják az érdeklődőket. 18 órától Rony lép majd színpadra. 19 órától pedig utcabálon mulathatnak a helyiek.

Érsekvadkerten egy fantasztikus retró majálisra hívják az érdeklődőket április 30-án, amit az Érsekvadkerti Helytörténeti Emlékház udvarán tartanak meg. A rendezvény 10 órakor kispályás felnőtt labdarúgó bajnoksággal veszi majd kezdetét. Ezzel párhuzamosan 25 darab népi és ügyességi játék, továbbá óriás légvár várja az érdeklődőket. 16 órától Varga Feri és Balássy Betty gyermekműsorát tekinthetik meg a csemeték, ezt követően pedig Nádas György humorista gondoskodik majd az igazi majálisi hangulatról.

Karancslapujtő önkormányzata, továbbá a Karancs Kincse Közhasznú Egyesület májusköszöntő délutánt tart szombaton 16 órától a helyi tájház udvarán. A kenyeret, a szalonnát és a vizet minden résztvevőnek biztosítják a szervezők. Kérik továbbá, hogy különféle zöldségeket, egyéb innivalókat, továbbá sütővasat minden résztvevő vigyen magával. Sötétedéskor a tábortűznél élőzene és éneklés kíséretében köszöntik majd a májust.

Karancsságon zenés, játékos napot tartanak április 30-án 10 órától a helyi Jelenlétház környékén. Az érdeklődőket májusfaállítás, zenés torna, játékos sorversenyek, kézműves foglalkozás, ugrálóvár, ebédre pedig nyársalós kenyér várja. 13 órától a Khamoro Budapest Band zenél majd. Ezt követően pedig a szervezők meglepetés műsorral készülnek az édesanyáknak.

Pusztaberkin is április 30-án tartják a majálist. A program 13 órakor az Ákom-Bákom Bábcsoport előadásával veszi kezdetét. Ezt követően színpadra lép a Szadai Czibere Táncegyüttes, majd a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság kutyás szolgálatának bemutatóját tekinthetik meg az érdeklődők. 16 órától Sihell Ferry és Henna teremt fantasztikus hangulatot a helyi majálison, akiket a Csinibabák produkciója követ majd. 18 órától Kökény Attila mulattatja majd a nagyérdeműt, az ő produkcióját pedig a tombolahúzás követi. 20 órától a Shadow Light- kis zenekar élő koncertjén vehetnek részt az érdeklődők, 21 órától pedig tűzijátékban gyönyörködhetnek majd a helyszínre látogatók. A majális utcabállal zárul. A nap folyamán ugrálóvárral, arcfestéssel, kézműves foglalkozásokkal, valamint íjászattal várnak kicsiket és nagyokat egyaránt.

Rimócon a tavaly elindult Patak Parti Esték folytatásaként családi majálist tartanak szombaton a Hagyományok Háza udvarán. A rendezvény batyus jellegű, a jó hangulatról 15 órától a jobbnál jobb zenék, a gyermekfoglakozások, valamint a nosztalgia vetítések gondoskodnak. 17 óra 30 perctől a 100 éves Rimóci Rezesbanda szórakoztatja majd a közönséget. A műsorukat követően pedig 22 óráig a retró zenék világába repítik vissza a helyszínre érkezőket.

Somoskőújfaluban táncos mulatsággal várják az érdeklődőket a helyi kultúrházban szombaton. 17 órától a házigazda Somosi Kiskút Néptánccsoport mellett színpadra lépnek a vendég együttesek is. 18 órától pedig táncház várja az érdeklődőket, Oláh József és Oláhné Csercsics Ivett, a szécsényi Iglice Néptáncegyüttes művészeti vezetőinek a közreműködésével. A talpalávalót a Folt zenekar biztosítja majd.

Tolmácson családi nappal egybekötött majálist tartanak április 30-án 9 órától és közös kirándulásra hívják a falusiakat a helyi tóhoz. Az érdeklődők a közösségi ház elől indulnak majd, 10 órától pedig kezdetét veszi a főzőverseny. A kirándulás után az elkészült ételek zsűrizésével, ebéddel, májusfaállítással folytatódik a program. Ezt követően a résztvevők beszélgethetnek azzal a futóval is, aki átszelte Amerikát. A nap folyamán arcfestéssel, aszfaltrajzversennyel, a helyi nyugdíjas klub kiállításával, továbbá anyák napi ajándékok készítésének a lehetőségével is várják a helyszínre érkezőket.

Május 1-jén, vasárnap is majálisokon vehetnek részt a kikapcsolódni vágyók

Böjte Csaba tart ünnepi szentmisét a mátraverebély-szentkúti kegyhelyen vasárnap 11 órától, Munkás Szent József ünnepén. A szerzetes péntektől kezdőden tartja három napos lelkigyakorlatát, amelyre május 1-jén egy zarándokvonat is indul reggel 6 órakor Budapestről, a Keleti pályaudvarról.

Bátonyterenyén hónapköszöntő délutánt tartanak május 1-jén, vasárnap a helyi Kossuth Lajos Általános Iskola focipályáján. A program 14 órakor megnyitóval veszi kezdetét, majd a Kisterenyei Palóc Népdalkör lép színpadra. Őket a Maconka Táncegyüttes produkciója, majd a helyi óvodások műsora követi. 15 óra 30 perctől a bátonyterenyei majorettek bemutatkozó előadását tekinthetik meg az érdeklődők, majd a Fortuna TSE társastánc bemutatóját csodálhatja meg a nagyérdemű. 16 órakor Kocsis Tibor kápráztatja el a közönséget, akit a Folk on 45 koncertje követ majd. A majális zárásaként, 18 órától pedig fantasztikus brazil hangulatot teremt a Samba Fever. A nap folyamán lovaskocsikázással, légvárral, honvédségi sátorral, családi vetélkedőkkel, továbbá anyák napi kézműves foglalkozással is várják a helyszínre érkezőket.

Nógrádon vasárnap 10 órától ismét felelevenítik a régi hagyományokat. A szervezők májusfaállítással, majd annak a közös feldíszítésével, süteményezéssel és beszélgetéssel várják az érdeklődőket a helyi Flórián parkba.

Számos zenei csemegét tartogat vasárnap a Pásztói Majális – a Romkertben és a Varázsvölgyben is egyaránt színes programok várják az érdeklődőket. A Romkertben 15:00-tól Folk-óra lesz, 18:00-tól pedig a Magna Cum Laude koncertjét láthatják és hallhatják az érdeklődők. A Varázsvölgyben 10:00-tól Májusfát állítanak, 15:00-18:00 között pedig cirkuszi játszótér és zsonglőrködés is vár a gyerekekre, de mindkét helyszínen további kísérőprogramok is színesítik majd a napot.

Rétságon is tartanak majálist május 1-jén, vasárnap a Nagyparkolóban, amely 8 órától főzőversennyel veszi kezdetét. 13 órától ugrálóvárral, arcfestéssel, lufihajtogató bohócokkal, kézműves foglalkozásokkal, különféle játékokkal várják a gyermekeket. 14 órától a Pom-Pom együttes lép majd színpadra, akiket a néptánccsoportok műsora követ majd. 18 órától pedig Nótár Mary mulattatja a közönséget, akit Kasza Tibi vált majd a színpadon.

Salgótarjánban gyermekeknek és felnőtteknek egyaránt számos programmal készül a Salgótarjáni Rendezvény- és Médiaközpont Nonprofit Kft. május 1-jén, a munka ünnepén a Dolinka Pihenőparkban. A Városi Majális programjai 9 óra 30 perctől a Bányász-Kohász Fúvószenekar, a Bányász-Kohász Dalárda és a Nógrád Táncegyüttes produkciójával, továbbá a májusfa felállításával veszi kezdetét. A folytatásban 10 órától számos koncerttel kedveskednek a helyszínre érkezőknek. Szűcs Judith is táncra perdíti majd a közönséget, akit Varga Viktor követ. A gyermekek által kedvelt Kicsi Gesztenye Klub és az Alma együttes is színpadra lép majd, a nap zárásaként pedig a Pa-dö-dő szórakoztatja majd a nagyérdeműt. Ezeken kívül számos kísérőprogrammal is várják majd a csemetéket, többek között lesz arcfestés és csillámtetkó is. A szervezők természetesen az édesanyákról sem feledkeznek meg: anyák napja alkalmából kézműves foglalkozások keretében meglepetést készíthetnek a csemeték. Nincs majális virsli és sör nélkül, amik természetesen megtalálhatók lesznek a helyszínen, de ezek mellett egyéb finomságok is várják majd a helyszínre látogatókat.

Szécsényben Sport Majálist tartanak a Ligetben. 11:00 és 17:00 között kispályás labdarúgó bajnokság, teqball verseny, lábtenisz, akadály-, futó-, dekázó- és ügyeségi versenyek is várnak mindenkire, emellett egyéb játéklehetőségek is lesznek. Délután fellép a Derűs Asszonyok Nyugdíjas Klub és  a TCD Táncegyesület is.

Diszkókból sem lesz hiány:

Április 30-án, szombaton a salgótarjáni Apollo Dance Hallban retro diszkó lesz a vendég DJ, Kovács Nagyember László vezényletével. Az est házigazdái Liesz és Persik Szabi lesznek.

A pásztói S-Clubban pedig Szecsei várja majd bulizni vágyókat. Azt est házigazdája Used Disco és Beni lesznek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában