Néptánc

2022.02.25. 14:46

Hagyományos kínálatot tervez idén a rétsági Kereplő

A hagyományok szellemében szervezi 2022-es programkínálatát a Rétságon működő és több korosztályos csoportot foglalkoztató Kereplő Néptánc Egyesület.

H. H.

Az év első kereplős programja téltemető farsangi mulatság 

Forrás: NMH

Fotó: T.Dominik

Simon Katalin koreográfus, művészeti vezető elmondta, először ezúttal is a farsangbúcsúztató, kiszeégető mulatságukat tartják meg a hamvazószerda előtti szombaton, február 26-án, ilyenkor látványos, maskarás felvonulást is rendeznek a város főutcáján. 

– A tavaszi időszak fő eseményének a néptánc­talál­ko­zónkat szánjuk, amelyre szeretnénk meghívni a Nyugat-Nógrád területén működő csoportokat, aminek fő célja a szakmai fejlődés előrelendítése és ösztönzése, a jó szellemiség kialakítása az összetartozás jegyében. Mindkét rendezvényünket a Csoóri Sándor Alap támogatja, illetve a város önkormányzatától is rendszeres segítséget kapunk – folytatta Simon Katalin. – Ugyancsak az esztendő első felében lesz a Csalogány névre keresztelt népdaléneklő versenyünk, amire már tizenegyedszer várjuk az énekes kedvű fiatalokat. Nyár elején, a szünidő kezdetével a Duna partjára vonulunk egy szakmai-szabadidős táborba, Verőcére, ezen a különböző táncok aktív tanulásán és gyakorlásán kívül rengeteg játékos programot és tartalmas kirándulásokat tervezünk. Júliustól augusztus végéig általában leállunk, ám, ha meghívás akad, az adott csoportok természetesen készülnek tovább, és megjelennek az adott eseményen. Az ősz legfontosabb pontja a novemberi, Szent András napjához köthető táncgála, ahol vendégművészek színesítik a szezonzárónkat. 

A járvány miatt még bizonytalan, de ifjúsági csoportjaikkal szeretnének idén is eljutni Erdélybe, a gyerekek imádják ezt az utazást, és a Kárpátok hegyei között feléjük irányuló szeretetet. 

– Igyekszünk év közben a lehető legszélesebb mértékben kihasználni a fellépési alkalmainkat, és persze a leglényegesebb a munka, a táncok minél tökéletesebb elsajátítása, mert a próbatermi pörgések nélkül nincs tapsvihart érdemlő, látványos produkció – fejezte be gondolatait a kereplősök művészeti vezetője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában