Könyvek közt

2022.01.21. 20:08

Új könyvtári részleg nyílt Bátonyterenyén a magyar kultúra ünnepére

A magyar kultúra napjára rendezett ünnepségen vehették birtokba az olvasók a kisterenyei településrészen az új könyvtári részleget, ami a Gyürky Solymossy Kastély mellett, a Palóc Porta épületének szomszédságában kapott helyet. A résztvevőket Letovai Zoltán a város alpolgármestere köszöntötte pénteken délután.

Gulyás Edina

Bátonyterenye új könyvtára

Forrás: NMH

Fotó: Hegedus Mark

– A Himnusz Kölcsey Ferenc legnagyobb hatású költeménye, amelyet 1823-ban szatmárcsekei magányában írt. Művét január 22-én fejezte be, ennek emlékére 1989 óta ezen a napon ünnepeljük A magyar kultúra napját – fogalmazott beszédében Letovai Zoltán. – A magyar emberek e napon határainkon innen és túl valamiképpen megemlékeznek Kölcseyről, a Himnuszról és a magyar kultúráról. Nemzeti imádságunk jelentőségét mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy számos idegen nyelvre lefordították már. A magyar nép életét, gondolatvilágát, hovatartozását, helyét a világban kultúránk ismerete adja. Ez mutatja, bizonyítja eredetünket, létünket. Mai rohanó világunkban, amikor a mindennapi élet gondjai mellett a pandémia miatti aggodalmak, korlátozások is fokozottan szorítanak bennünket, amikor a globalizációs törekvések háttérbe szorítják a nemzeti érzéseket, talán még fontosabb minden kulturális örökségünk, hagyományunk. 

A megjelenteket a Cicege Énekegyüttes kápráztatta el Petőfi Sándor verseiből összeállított műsorával. A zenei kíséretet Fekete Krisztián és bandája biztosította. A program a Palóc Porta mellett kialakított új könyvtári részlegben folytatódott. Maruzs-Molnár Ágnes, a Bátonyterenyei Közművelődési Nonprofit Kft. ügyvezetője ismertette: a kisterenyei településrészen kialakított könyvtár immár megújult környezetben, szépen berendezve és tartalmas könyvállománnyal várja az olvasás szerelmeseit. Nem csak a felnőttekre gondoltak az új szolgáltatás beindításával, hiszen a gyermekeknek is kialakítottak egy külön részleget.

– A szolgáltatás újraindításával egy régi adósságunkat törlesztjük a településrész lakosai felé, hiszen 2018-ban bezártuk itt a könyvtárat. Bízom benne, hogy a megújult helyszín nem csak az olvasókat vonzza majd, hanem különféle foglalkozásoknak, programoknak is otthont biztosít – fogalmazott Maruzs-Molnár Ágnes, hozzátéve: – Elsődleges feladatunk a helyi közösségek életre hívása és megtartása, ami napjainkban fokozott jelentőséggel bír. 

A délutánt könyvbemutatóval egybekötött író-olvasó találkozó zárta. A Bátonyterenyén élő Horváth-Mester Anita és férje, Horváth Ferenc ismertette meg a jelenlévőkkel első könyvük, a Nógrádi mesék című alkotásukat.  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában