Könyvespolc

2022.01.03. 11:16

Új gyerekkönyvtári részleg várja az ifjú bátonyterenyeieket

Az elmúlt évhez hasonlóan a koronavírus-járvány és az abból adódó bizonytalanság idén is rányomta a bélyegét a Bátonyterenyei Közművelődési Nonprofit Kft. intézményeinek életére. Az év elején még az online térben, később már személyesen is programokat biztosítottak az érdeklődőknek.

Gulyás Edina

Az ifjú olvasók örömmel fogadták az új részleget és az ott található könyveket, emellett a felnőttkönyvtár is átalakult

Forrás: NMH

Fotó: H.Cs.

Ahogyan az élet más területein, úgy a közművelődési intézmények esetében is elmondható, hogy a járvány elleni harc és a helyzet adta bizonytalanság rányomta a bélyegét a 2021-es évre is. Az esztendő nagyobb részében már fogadhattak vendéget a művelődési házak, késő tavasszal a rendezvények szervezése is folytatódhatott, ennek ellenére mindenki kellő óvatossággal kezelte a fennálló helyzetet. 
– Az év elején még mindig az online térbe kényszerülve próbáltuk a lépést és a kapcsolatot tartani a közösségekkel és zavartalanul folytathattuk a belső átalakítási munkálatokat, amelyeknek sajnos egy idő után gátat vetett a pénzügyi keretünk – fogalmazott Maruzs-Molnár Ágnes, a Bátonyterenyei Közművelődési Nonprofit Kft. ügyvezetője. – Az állami normatív támogatás és az önkormányzat támogatása mellett igénybe tudtuk venni a kormányzati bértámogatást, ami óriási segítséget jelentett a cégnek mind a művelődési intézmény, mind a tanuszoda alkalmazottainak megtartásában. 
Mint mondta, az Ady Endre Művelődési Központ májusban kiállítással nyitotta meg újra kapuit, aztán nem sokkal később a városi tanuszodát is megnyitották először a védettségi igazolvánnyal rendelkezők, majd később a teljes lakosság előtt. 
– Ez a lépés mind gazdaságilag, mind lélektanilag pozitívan hatott a cégre, a dolgozóinkra és a vendégeinkre egyaránt. Belevetettük magunkat a tervezés, a szervezés és a megvalósítás folyamataiba. Megnyitottuk a megújult gyermekkönyvtári részlegünket, illetve a felnőtt­könyvtár is kisebb átalakuláson ment keresztül, amit nagy örömmel fogadtak az olvasók – tájékoztatott az ügyvezető, aki arra is kitért: – Ezzel párhuzamosan újra kinyitotta kapuit a Gyürky-Solymossy Kastélyban id. Szabó István állandó kiállítása, ami mellett a Palóc Porta is üzemel már. Itt állandó kiállítás enged betekintést a régi idők mindennapjaiba a használati tárgyakon keresztül. A tárlat nagyon népszerű, az ország minden tájáról folyamatosan fogadunk csoportokat a megnyitás óta. 
Maruzs-Molnár Ágnes elmondta: a nyári időszakban a művelődési központ és az uszoda épülete is nyári táboroknak adott otthont, az év második felében pedig nagyon sok, tavaly elmaradt rendezvényt pótoltak a szervezők. Különböző fórumokra várták az érdeklődőket, számos témában rendeztek konferenciát, ezen túl színházi előadásoknak is helyet adott a művelődési központ. 
– Az ősz beköszöntével újra a régi lendülettel dolgozhattunk, akadt is tennivalónk bőven. Egyebek mellett megszerveztük a Városnapot, tartottunk Tök Jó Délutánt és adventi programokat is, szinte egymást érték az események a művelődési házban is. Újra beindultak a délutáni programok, és reméljük, hogy ez már a jövőben is így marad – hangsúlyozta az ügyvezető, aki azt is kifejtette, hogy rengeteg fejlesztési tervvel vágnak neki a következő évnek. 

A legkisebbeknek is számos programot kínálnak 
Forrás: Beküldött

Elsődleges feladat a helyi közösségek szervezése és megtartása

A tervekkel kapcsolatban Maruzs-Molnár Ágnes elmondta, hogy a közeljövőben adják át a kisterenyei településrészen kialakított könyvtárat. Megújult környezetben, szép új berendezéssel várja majd az olvasás szerelmeseit a kastélypark szélén, a Palóc Porta melletti épületben. 
– A szolgáltatás újraindításával egy régi adósságunkat törlesztjük a településrész lakosai felé, hiszen itt 2018-ban bezártuk a könyvtárat – hangsúlyozta az ügyvezető. – Bízom abban, hogy a megújult helyszín nemcsak az olvasókat vonzza majd, hanem különféle foglalkozások megtartását is lehetővé teszi, hiszen elsődleges feladatunk a közösségalkotó folyamatok beindítása, ami ilyen időszak után kulcsszereppel bír. Rengeteg tervünk van, de talán a legfontosabb, hogy egyre több és több ember bizalmát nyerjük el és kielégítsük kulturális igényüket. Nem mehetünk el a szolgáltatásaink színvonalának javítása mellett sem. Az eszközparkunk folyamatos fejlesztése, korszerűsítése is nagy hangsúlyt fog kapni a jövőben, remélem erre forrásokat is sikerül találnunk. 
 

Címkék#könyvtár

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában