Centenárium éve

2022.01.19. 07:06

Tárlatokkal köszönti a fotóklub Salgótarján századik születésnapját

Január elsejével a nógrádi megyeszékhely elérkezett jubileumi évéhez, tekintve, hogy január 27-én ünnepli várossá nyilvánításának századik évfordulóját. A centenárium hatással van és lesz az egész esztendőben a civil szervezetek, alkotói közösségek, kulturális intézmények programjaira. E gondolat jegyében a Nógrád Megyei Fotóklub Egyesület az elmúlt héten már meg is kezdte az emlékezést két célirányos kiállítás közönség elé tárásával.

Csongrády Béla

Homoga József szerint Salgótarján méltán érdemelte ki egykor a Hild János-díjat

Forrás: Beküldött fotó

A megnyitó- és díjkiosztó ünnepségre a salgótarjáni József Attila Művelődési Központ Előtér Galériájában – amely egyszersmind helyszíne is az egyik bemutatónak – került sor. Bevezetőként Hrúz Dénes és Szabolcs, a Dűvő népzenei együttes két tagja szerepelt hangulatos gömöri – a későbbiekben pedig nyírségi – muzsikával, majd Fekete Zsolt polgármester lépett a mikrofon elé. Méltatta a fotósok egyesületének kezdeményezését, amellyel elsők között csatlakoztak a Civil Kerekasztal kéréséhez, és két pályázatot is meghirdetett. Örömmel állapította meg, hogy a megmérettetés eredményesnek bizonyult, minthogy az alkotóknak egyedi, sajátos nézőpontokból sikerült megörökíteni a százéves város természeti szépségeit, épített értékeit, különböző hangulatait, színeit, fényeit, az élet kevésbé ismert színtereit. S ezek a képek alkalmasint nemcsak szépek, hanem fontosak is, abból a szempontból különösen, hogy a következő generációk számára dokumentálják, hogy miként nézett ki Salgótarján a 2020-as évtizedben. Az ösztöndíjas-program mottójával – Itt van az otthonunk, itt van a jövőnk! – köszönte meg valamennyi fotós aktivitását. 

Homoga József egyesületi elnök ugyancsak köszöntötte a pályázatban részt vevőket és a megnyitón megjelenteket. Gondolatait személyes emlékeinek felidézésével kezdte. Elmondta, hogy az ötvenes évek végén először két évig dolgozott itt, családjával pedig negyvennyolc esztendővel ezelőtt telepedett le a megyeszékhelyen, ennélfogva látta a fejlődést, van összehasonlítási alapja a különböző időszakok városképei között. Véleménye szerint az Urbanisztikai Társaság 1968-ban méltán ítélte Salgótarjánnak a Hild János-díjat. Arra is folyamatosan döbbent rá, hogy mennyi színvonalas köztéri szobor található szerte a településen, amiért ugyancsak joggal kaphatta meg a szobrok városa nem hivatalos minősítést. Ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy némelyik műalkotás bizony már felújításra szorul. Az elnök köszönetét fejezte ki klubtársainak, hogy csatlakoztak a felhívásukhoz és mozgósították kreativitásukat. Kiemelte, hogy a pályázatra benevezett valamennyi fotós egy-egy képével 2022-es falinaptárat készítettek. 

A beszédek elhangzását követően hirdettek eredményt, a díjakat Fekete Zsolt adta át. A Bővíz Sándorné, dr. Fancsik János és Bodrogi László alkotta zsűri döntése értelmében a köztéri szobrok kategóriában különdíjat kapott Kövesligeti István és Galicz József, a harmadik helyen Gecse Lászlóné, a másodikon Homoga József végzett, az első helyet pedig dr. Nyíri László szerezte meg. 

A száz éve város Salgótarján című pályázaton különdíjban részesült Kövesligeti István és Gecse Lászlóné, a harmadik dr. Nyíri László, a második Homoga József lett, az első helyezést Bakos Béla Márknak ítélték. Ez utóbbi kategória fotói részint a fotóklub megszokott kiállítóhelyén, másrészt a művelődési központ – amely egyébként is házigazdája az egyesületnek – belső klubjában tekinthetők meg. 
 

Több mint félezer helyi kiállítással büszkélkednek az egyesület tagjai

Ha nem szól közbe a két évvel ezelőtt elkezdődött vírusjárvány, már néhánnyal többet számlálna azoknak a kiállításoknak a száma, amelyeket a fotográfusok nógrádi egyesülete a fotóklubban rendezett. De ritkaságszámba megy az 521-es szám is, amely ezúttal A száz éve város Salgótarján című tárlat megjelöléseként szerepel. Kevés hasonló alkotóműhely mondhatja el magáról, hogy 1970 óta több mint félezer fotótárlatot sikerült megrendezni és bemutatni az érdeklődőknek. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában