Értékek

2022.01.15. 11:20

Mozgalmas évet tudhat maga mögött a Nógrád Megyei Levéltár

A koronavírus-járvány ellenére is mozgalmas évet tudhat maga mögött a Magyar Nemzeti Levéltár Nógrád Megyei Levéltára. Az elmúlt esztendőben is rengeteg programmal készült az intézmény, és a tervek szerint idén sem lesz ez másképp.

Gerhát Karina

Az ígéretek szerint idén sem lesz hiány az érdekes programokból

Forrás: NMH

Fotó: Hüvösi Csaba

– Levéltári óráink az elmúlt évben is népszerűek voltak az oktatási intézmények körében. A diákok pályaorientációs nap vagy tematikus napok keretében is több alkalommal tettek látogatást az intézménybe – mondta el portálunknak Gusztiné dr. Toronyi Judit. 

A Nógrád Megyei Levéltár igazgatója hozzátette: a rendhagyó órákon megismerkedhettek a megyei levéltár történetével, a kutató- és ügyfélszolgálat feladataival, valamint a levéltárosok tevékenységével is. Betekintést nyerhettek az intézmény raktáraiba, amelynek köszönhetően közvetlenül láthatták az értékes történeti forrásokat rejtő iratokat is. 

Honlapunkon igyekszünk minél több olyan dokumentumot megjeleníteni, amelyek az eddigi tapasztalatok alapján nagy érdeklődésre tarthatnak számot. Leginkább történeti blogjaink tanúskodnak magas látogatottsági számról. Változatos témákban, folyamatosan bővülő tartalommal készülnek tematikus oldalaink az első világháború témájától kezdve, az okleveleink bemutatásán át, az 1848/49-es események Nógrád megyei vonatkozású dokumentumainak megismertetéséig – számolt be róla Gusztiné dr. Toronyi Judit. 

Mint megtudtuk: a tervek között szerepel egy új történeti blog indítása Salgótarján várossá nyilvánításának 100 éves évfordulója kapcsán, amelyben összegyűjtenék a megyeszékhellyel kapcsolatos eddigi forrásokat, valamint természetesen újakkal is bővítenék. 

– A további ismeretterjesztést szolgálva Raktárunk mélyéről címszó alatt arra törekszünk, hogy a nagyközönség számára a levéltárunk őrizetében lévő kiemelkedően érdekes anyagokból jelenítsünk meg egy-egy érdekes iratot az interneten. A jövőben ennek további gyarapítását tervezzük – emelte ki Gusztiné dr. Toronyi Judit. 

Az igazgató kifejtette továbbá, nagyon szép eredményt hozott a Magyar Nemzeti Levéltár által meghirdetett, és az Emberi Erőforrások Minisztériuma által támogatott Ősök – bányász hősök című pályázat. Ennek legfőbb célja a magyarországi bányászati hagyományok ápolása, valamint a családfakutatás általános és középiskolás korosztály körében történő megismertetése volt. Nógrád megyéből érkezett a legtöbb, 70 pályázat. A pályázó diákok közül nyolcan értékes fődíjat, kerékpárt nyertek, valamint minden résztvevő két fő részére szóló belépőt kapott a Fővárosi Nagycirkuszba. 

– Fontosak számunkra az intézményi együttműködések is, ennek egyik konkrét példája a tavalyi levéltári napunk is, amelyet a Miskolci Akadémiai Bizottsággal és az MTA-ELTE Tudományos Kutatócsoportjával közösen, a hagyományoktól eltérő módon nem egy téma köré csoportosítva rendeztünk meg. Egy könyvsorozat bemutatásával, valamint egy kiállítással is próbáltunk rávilágítani arra, mennyire sokrétű a levéltári munka. A jelenlévők a magyarországi diákok hazai és külföldi egyetemjárásával is megismerkedhettek. Idén a levéltári napunkat Salgótarján várossá nyilvánításának 100 esztendős évfordulójához kapcsolódóan szeretnénk megrendezni. A közreműködő előadók a megyeszékhely történetének egy-egy szegmensét fogják bemutatni az érdeklődők számára – hangsúlyozta Gusztiné dr. Toronyi Judit. 
Kifejtette továbbá: novemberben zajlott az intézményben a Hetedíziglen projekthez kapcsolódó, három alkalomból álló családtörténet-kutató előadás-sorozat. Az érdeklődők betekintést nyerhettek a családfakutatás rejtelmeibe, megismerkedhettek az online kutatás lehetőségeivel, valamint az anyakönyvi kutatások módszertanával és az anyakönyveken kívüli források széles palettájával is. A nagy érdeklődésre való tekintettel a tervek szerint tavasszal és ősszel ismét elindítják majd ezt az előadás-sorozatot Salgótarjánban, valamint újdonságként a Balassagyarmati Fióklevéltárban is. 
 

Kiállítással is igyekeztek bemutatni a levéltári munka sokrétűségét
Forrás: NMH

Dokumentumokkal gazdagodtak, és a fióklevéltár is szebb külsőt öltött

Gusztiné dr. Toronyi Judit portálunk kérdésére azt is elmondta, hogy tavaly a levéltári gyűjtemények is gazdagodtak. Az intézmény illetékességi területén kívüli iratgyűjtése mellett több magánszemély is úgy látta, hogy történeti értékkel is bíró dokumentumai a levéltárban lehetnek a legnagyobb biztonságban, és az azokban szereplő adatok feldolgozása is így a legszakszerűbb. Az elmúlt év során építészeti tervek, fényképek, elhunyt egykori kollégák kéziratai is az intézmény tulajdonába kerültek. 
– Örömteli, hogy salgótarjáni központunk modern épületének néhány évvel ezelőtti átadása után sem álltak le az általunk használt ingatlanok felújítási munkálatai. A Balassagyarmati Fióklevéltár teljes külső és belső felújítása az elmúlt évben zárult le. Idén várhatóan a legkorábbi salgótarjáni épületrész kívülről és belülről is megújul majd, valamint a bátonyterenyei Tiribesi Fióklevéltár munkatereinek komfortosítása is megtörténik – számolt be minderről Gusztiné dr. Toronyi Judit. 
 

Címkék#levéltár

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában