Kultúra

2022.01.31. 14:26

Két kiállítást is megrendeztek az együttműködés jegyében Szécsényben

A Magyar Kultúra Napja alkalmából a Szécsényi MNM Kubinyi Ferenc Múzeumában két kiállítás is nyílt Testvérünk Fülek címmel a két település alkotóinak munkáiból.

Szenográdi Ferenc

Fülek város kortárs festőművészei is jelen vannak munkáikkal a tárlaton

Fotó: Sz.F.

A díszteremben a Testvérképek című kiállítást tekinthetik meg az érdeklődők. A Füleki Vármúzeum Gyűjteményéből a város XIX. és XX. században élt kiemelkedő festőinek, Gerő Gusztávnak, Cseh Lajosnak, Gyurkovics Ferencnek, Bacskai Bélának, Ágoston Tibornak a munkái láthatók. A tárlaton Fülek város kortárs festői is jelen vannak munkáival. Jacsmanik József túllépett amatőr festői mivoltján, gazdag színvilága felerősíti képeinek gondolatvilágát. A Városháza és a piactér két képe is erről tanúskodik. Váradi Léda szintén kiforrott, sajátos módon ábrázolja a városházát, a templomot. Suhajova Krisztina két kiváló portréját hozta el a tárlatra. 

A szécsényi alkotók közül Bakos Ferenc mindhárom alkotása magas színvonalról tanúskodik. Sz. Végh Erzsébetnek több képe is látható a kiállításon. A Füleki vár című letisztult, szép munka. Két festményének színvilága és formavilága is gazdag, a vitrinben pedig tűzzománc és egyéb technikával készült kisebb méretű alkotásai láthatók. Bátori Istvánnak mind a négy képe biztos tehetségről, különleges alkotói hitvallásról tesz tanúbizonyságot. Bagó Istvánné két képéről a nyugalom, a harmónia sugárzik. 

A múzeum másik termében a több mint húszéves múltra visszatekintő Pro Futuro Polgári Társuláson belül működő Motola Kézműves Baráti Kör látványos tárlata kapott helyet. A csoport immár tizenkilenc éve áll kapcsolatban a Palócföldi Népi Iparművészek Egyesületével, amellyel 2003-ban rendeztek először közös kiállítást. A mostani rendezvényre tizenkét alkotó munkáit hozták el, hetet Fülekről, ötöt pedig Szécsényből. A vendégkiállítók közül Popovics Judit és Bozó Andrea művei egy régi mesterséget, a nemezkészítést idézik fel. Anderko Andrea gyönyörű babáit, Molnár Mónika pedig az általa készített Aratókoszorút hozta el Szécsénybe. A szlovák alkotók körében népszerű a tojáshímzés. A kiállításon Popovics Judit és Benkóné Horkay Tünde ízléses darabjai láthatók. Beko Pál gyönyörű kazettás festményei szintén felhívják magukra a látogatók figyelmét. Mindezeken kívül a szlovák Gyetvai Zsuzsanna és Aderko Andrea hímzéseit és egyéb kézműves munkáit is megcsodálhatják az érdeklődők a Kubinyi Ferenc Múzeumban. 

A Palócföldi Népi Iparművészek Egyesülete elnökének, Török Jánosnak több vesszőkötéssel készült munkája is jelen van a tárlaton. 

Idilli hangulatot árasztanak Magulya Miklósné és Zsidai Henrietta ékszertípusú kézműves munkái. Külön részt szenteltek Vajda Béláné, Törökné Petró Mária és Zsidai Henrietta falon függő csipkéinek, amelyek szintén nagy népszerűségnek örvendenek a látogatók körében. Török János és Törökné Petró Mária fatálai és kötött korsós demizsonjai különös, régi világot idéznek meg. 

A két kiállítás méltó módon képviseli Szécsény és Fülek alkotóinak közösségét. A tárlatokat Smelkó István, a múzeum munkatársa rendezte. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában