Civitas Fortissima Emlékhét

2022.01.25. 12:53

Egy héten keresztül emlékeznek a bátrakra Balassagyarmaton

A Legbátrabbak nyomában címmel Civitas Fortissima Emlékhetet tartanak Balassagyarmaton a Magyar Nemzeti Múzeum (MNM) Palóc Múzeumában és a Civitas Fortissima Múzeumban január 24. és 29. között.

Lászlók Judit

A látogatók autentikus környezetben ismerhetik meg a csehkiverés szereplőit

Forrás: NMH Archívum

Az MNM Palóc Múzeuma a Mikszáth Kálmán Művelődési Központtal, a Civitas Fortissima Múzeummal és Balassagyarmat Önkormányzatával idén is tisztelettel adózik a Legbátrabb Város hősei előtt. Ennek szellemében változatos ingyenes programok várják az érdeklődőket mindkét múzeumban – mondta Harth Tamás, az MNM Palóc Múzeuma történész-muzeológusa. Hozzátette: A Civitas Fortissima Múzeumban hétfőtől szerdáig 17 és 18 órakor indulnak a tárlatvezetések. Csütörtöktől szombatig azonban délelőtt 10 órától este fél nyolcig lesz lehetőség a múzeum látogatására, illetve ezeken a napokon este fél hétkor kezdődnek a tárlatvezetések, melyeket Fábri Gábor múzeumpedagógussal közösen tartunk. A látogatók autentikus környezetben ismerhetik meg a csehkiverés szereplőit, helyszíneit, valamint az események hátterét. Emellett megtekinthetik azokat a tárgyakat is, amelyek az események résztvevőihez köthetők.Harth Tamás továbbá kifejtette, hogy Vitéz Bakos Gyula, a Tizenhatos Honvéd Katonai Hagyományőrző Csoport vezetője csütörtökön este fél hattól, illetve pénteken délután négy órától szintén a Civitas Fortissima Múzeumban tart fegyverbemutatót az Osztrák–Magyar Monarchia rohamcsapatainak hadifelszereléséből. 
Mindezeken felül az MNM Palóc Múzeumában csütörtökön 10 órától történeti játszóház várja az általános iskolásokat. Délután négykor pedig Gere József helytörténész Miért éppen a vasutasok? című előadását hallgathatják meg a látogatók – mondta Harth Tamás, aki felhívta a figyelmet arra is, hogy a programok az aktuális járványügyi szabályok betartásával látogathatók. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában