Színház

2022.01.19. 14:43

A Zenthe Ferenc Színház gyakran vesz részt a Déryné Program országjárásban

Az idősebb korosztályból még bizonyára többen emlékeznek arra, hogy az 1900-as évek közepe táján Magyarországon már létezett az akkor falujárónak nevezett Déryné Színház. Sőt, a nógrádi megyeszékhely baglyasaljai városrészének akkori kultúrháza afféle főhadiszállásként is szolgált a megyében, illetve a környéken utazgatott produkciók stábjai részére. S – ki gondolta volna – napjainkban ismét van hazánkban Déryné Széppataki Róza – a magyar nyelvű színjátszás, a kőszínház előtti kezdeti időszak egyik főhősének – nevét viselő színházi formáció, de értelemszerűen homlokegyenest más társadalmi közegben, jóval fejlettebb civilizációs körülmények között.

Csongrády Béla

Weöres Sándor Holdbeli csónakos című, 1941-ben írott mesejátékát a Déryné Színház társulata mutatta be. A jelmezeket és a díszletet Gyarmathy Ágnes tervezte

Forrás: Hegedűs Márk/NMH

Fotó: Hegedűs Márk/NMH

Déryné Program – ahogyan Fekete Péter, a kultúráért felelős államtitkár fogalmazott az ugyancsak a 19. századi színésznőről elnevezett magazin első számában – célja a színházi kultúra eljuttatása a kistelepülésekre, valamint azokra a területekre, ahol korlátozott az e javakhoz való hozzáférés. Kis Domonkos Márk színművész, a Déryné Program igazgatója örömének adott hangot, hogy vezetője lehet e küldetést teljesítő programnak, minthogy a kultúra mindenkié, függetlenül attól, hogy hol él, s a minőségi előadás nem csak egy szűk elit kiváltsága. A Nemzeti Színház igazgatója, rendezője, a Déryné Program kezdeményezője, szakmai bizottságának tagja büszke arra, hogy az EMMI és az általa irányított teátrum a támogatója e kezdeményezésnek. 

A törekvés gyakorlati érvényesülése során az apró településeken kívül budapesti székhelyükön és másutt is játszik a Déryné, illetve más társulatok is csatlakoznak e modern kori országjáráshoz. A salgótarjáni Zenthe Ferenc Színház is teljesített már jó néhány ilyen felkérést. A Szent Péter esernyője című népszerű Mikszáth-művel jártak már például a Somogy megyei Nagybajomban, a békési Mezőkovácsházán, Sütő András remekét, az „Advent a Hargitán”-t bemutatták Sárospatakon, Molnár Ferenc Az ördög című színművével Szeged-Szentmihályon, Arthur Miller világhírű drámájával, A pillantás a hídról cíművel Hajdúböszörményben vendégszerepeltek. S e folyamat természetesen nem zárult le, a „Szent Péter esernyőjé”-t a somogyi Kadarkútra, a szabolcsi Fehérgyarmatra és a borsodi Bódvaszilasra is tervezik eljuttatni. 

A Szent Péter esernyője előadásával mindenütt sikerrel vendégszerepelnek a Zenthe művészei
Forrás: Hegedűs Márk/NM

De mint a közelmúltban a Déryné társulata által a nógrádi megyeszékhelyen bemutatott produkció is igazolja, az együttműködés fordított formában is hat. Ugyanis éppen a Déryné Program keretében és saját társulata által prezentált formában a salgótarjániak – kicsik és nagyok együtt – is láthatták a kitűnő költő Weöres Sándor Holdbeli csónakos című, 1941-ben írott mesejátékát, amely azonban csak 1971-ben, a Kazimir Károly vezette Thália Színházban került először színre. A darab eredetileg bábjátéknak készült, s e jellege szellemesen érvényesül jelenlegi formájában is. A cselekmény lényegében az álmok világában játszódik, de nem nélkülözi a boldogságkereső valóságelemeket sem. A főszereplő Pávaszembe (Szemerédi Bernadett), Jégapó magyar fejedelem (Ivaskovics Viktor) leányába a lapp trónörökös szerelmes. A hölgynek azonban az égi csónakos, a Hold az ideálja, akit a földön Medvefia királyfi (Dánielfy Gergely) testesít meg. A királykisasszony a magyar mesevilág három alakjának – Vitéz Lászlónak, Paprika Jancsinak és Bolond Istóknak – a segítségével, számos kaland és megpróbáltatás után célba ér. Az összhatáshoz nagymértékben járulnak hozzá a neves tervezőművész Gyarmathy Ágnes látványos és kedves díszletei, jelmezei. A zenét Melis László szerezte, a koreográfus Tőkés Imola, a rendező Pataki András. 
 

Elismerő véleményt kapott a Zenthe színház a Nemzeti igazgatójától

Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója, az új program egyik mentora, támogatója a Déryné Magazin hasábjain közzétett gondolatai sorában – egyebek mellett – beszélt az eddigi előadásokról is. Kérdésre válaszolva fejtette ki, hogy nehezen tud választani kedvenc produkciói közül, s elismerően szólt a nógrádi társulatról is, mondván: Említhetném a salgótarjáni Zenthe Ferenc Színházat is, amelyik példaértékű komolysággal és igényességgel szolgálja ki és szólítja meg a közönséget. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában