Kultúra

2022.01.02. 14:14

A Palóc Néptáncegyüttes tagja nem csak műveli a néptáncot, hanem oktatja is

Kurucz Boglárka életének fontos része a néptánc. Egészen gyermekkora óta táncol, hét éve pedig ő vezeti az utánpótlás-tánccsoportot is.

Szenográdi Ferenc

Kurucz Boglárka hetente két alkalommal gyakorol a csemetékkel

Forrás: NMH

Fotó: Szenográdi Ferenc

Kurucz Boglárka negyedikes általános iskolás volt, amikor elkezdett próbálni a szécsényi Iglice Néptáncegyüttesben, majd 2013-ban a Palóc Néptáncegyüttesnek lett a tagja és azóta is itt gyakorol. Nagy megtiszteltetés volt számára, amikor hét évvel ezelőtt felkérték a két utánpótlás-tánccsoport vezetésére. Az óvodásokból álló apró palócok és az alsó tagozatos diákok alkotta palóc csemetéknek lett a szakmai vezetője. Célja, hogy a gyermekek megszeressék a táncot s később is számíthasson rájuk az együttes. A koreográfiát ő készíti el a csoportok részére, a gyermekek pedig örömmel vesznek részt a próbákon és a fellépéseken. 
Ahogy Boglárka mondta, nagy szeretetet kap a táncosaitól. A Palóc Néptáncegyüttesben már vannak olyan felnőtt tagok, akikkel annak idején ő szerettette meg a néptáncot. Ami a két utánpótláscsoport fellépéseit illeti, a szakmai vezető hozzátette, 2021-ben a pandémia miatt nem szerepeltek nyilvános rendezvényen. Korábban viszont több alkalommal is felléptek közönség előtt. 2021 decemberében lelkesen készültek a karácsonyi műsorra, azonban a vírushelyzet miatt elmaradt a nyilvános bemutató. Felvétel viszont készült a táncokról, így azokat a szécsényiek a helyi televízión keresztül láthatták. 
Jelenleg heti két alkalommal gyakorol a csapat, Kurucz Boglárka természetesen a felnőttek próbáiban is részt vesz. Nagy odaadással, lelkesen alakítja a Palóc Néptáncegyüttes életét, oktatja, neveli az ifjú táncosokat, ami többek között óvónői hivatásából, a néptánc iránti szeretetéből is fakad.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában