Ünnep

2021.12.22. 13:45

Karácsonyi előadásaikkal ismét közönség elé állhattak a bátonyterenyei diákok

Két év után ismét közönség előtt játszhattak a Bátonyterenyei Erkel Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola színjáték-dráma tanszakos növendékei. A fiatalok több helyszínen is bizonyíthatták tehetségüket. A világjárvány ugyan megnehezítette a felkészülést, ennek ellenére a diákok előadásai minden alkalommal osztatlan sikert arattak a nagyérdemű körében.

Veres Edina

A kisebbek a betlehemezés szokását felelevenítő darabbal kápráztatták el a közönséget (képünkön), a nagyobbak pásztorjátékot mutattak be advent utolsó vasárnapján

Forrás: NMH

Fotós: H.Cs.

A gyerekek képességeit ápoló és fejlesztő drámapedagógus, Mátraházi Tamás elmondta: tavaly összesen hetvennyolc kisdiák látogatta az óráit. 

– Akkoriban úgy alakult, hogy a világjárvány miatt nem tarthattunk színielőadásokat. A féléves bemutatóinkat az iskola osztálytermében rögzítettük videófelvételen, így a gyerekek meg tudták mutatni a szüleiknek, hogy mit is tanultak az előző hónapokban – mondta Mátraházi Tamás, aki azt is hozzáfűzte, hogy az online oktatás idején a szövegfelolvasások mellett játékos, kommunikációs feladatokat adott a gyermekek számára. Emellett a diákoknak sok szorgalmi feladatot kínált óráról órára, amelyek közül mindenki kedvére választhatott és a gyerekek örömmel választottak is. 

Idén szeptemberben hagyományos formában, jelenléti oktatással indult a tanév az iskolákban, így az Erkel Ferenc nevét viselő bátonyterenyei intézményben is. A színjáték-dráma tanszakra jelentkezők száma ismét kiemelkedően magasnak bizonyult, nyolcvanegy diák nyert felvételt a képzésre. Ez összesen kilenc – három kisterenyei és hat nagybátonyi – színjátszó csoportot jelent. 

– Két év után idén már szerencsére tarthattunk bemutatókat. Rengeteg karácsonyi témájú verses és novellás kötetet böngésztem át, mire sikerült összeállítanom az előadások anyagát. A részletek összeválogatásánál és átdolgozásánál mindig fontos szempont számomra, hogy a színdarab témája a gyerekcsoport igényeihez, míg a karakterszöveg a szerepet alakító diákhoz a lehető legteljesebb mértékben illeszkedjen. A próbafolyamatok alatt még így is rengeteg átalakításon esett át a nyers szöveg, mire elnyerte a végleges formáját. A gyerekek előtt pedig le a kalappal! Hatalmas lelkesedéssel vágtak bele a munkába és sokszor óriási erőfeszítéseket tettek az előadások sikereinek megvalósítása érdekében – fejtette ki a drámapedagógus, akinek véleménye szerint a hosszú bezártság után a gyerekek szívesen vették, hogy végre ismét együtt, közösségben tanulhattak. Ez jó hatást gyakorolt rájuk, hiszen a drámapedagógia köztudottan segíti a fiatalok személyiségfejlődését. 

A diákok a közelmúltban a közönségnek is bemutathatták a szorgalmas gyakorlás „gyümölcsét”. A színjátszó tanszak több csoportja lépett fel nagyszámú érdeklődő előtt Bátonyterenyén, a harmadik gyertyagyújtáshoz kapcsolódó Adventi sokadalom című rendezvényen. Ezen kívül Szentkúton két adventi hétvége meghittségét emelték a növendékek.

Korábban a kisebbek a betlehemezés szokását felelevenítő darabbal kápráztatták el a közönséget, míg advent utolsó vasárnapján a felsőbb évfolyamos diákok egy máriapócsi pásztorjáték átdolgozását mutatták be a nemzeti kegyhelyen tartott szentmisét követően. Ez utóbbi komolyabb, összetettebb darab, amely a görögkatolikus vallási hagyományokra épül. 

Mátraházi Tamás büszke a színjátszó csoportjainak minden tanulójára, akik a nehezített körülmények ellenére, képességeik legjavát adva igyekeztek helytállni a színjáték tanszak munkájában. 

Címkék#karácsony
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában