Zenei képzés

2021.12.07. 13:56

Fontos szerepet tölt be a város művészeti életében a balassagyarmati iskola

Az utóbbi jó néhány évtizedben a város zenei életének meghatározójává vált a Balassagyarmati Rózsavölgyi Márk Alapfokú Művészeti Iskola helyi tagintézménye.

Szenográdi Ferenc

Csuka László zongoraórát tart az egyik lelkes tanítványának

Forrás: NMH

Fotó: Sz.F.

A balassagyarmati zeneiskola 1976-ban alakította meg tagintézményét a településen. Harminc évvel ezelőtt, 1991-ben az önkormányzat úgy döntött, hogy önálló művészeti iskolát alapít a városban. Az intézmény vezetőjének a korábbi tagintézmény vezetőjét, Csuka Lászlót nevezték ki. Az iskola 1994-ben néptánc, 1996-ban képzőművészeti, 1997-ben színjátszó tanszakkal bővült.

A város önkormányzata 2003-ban átadta az iskolafenntartói jogát a Nógrád Megyei Önkormányzatnak, amely a balassagyarmati intézményhez csatolta az iskolát, így vált a balassagyarmati Rózsavölgyi Márk Alapfokú Művészeti Iskola tagintézményévé.

Azonban bárki is volt az iskola fenntartója, az mindig meghatározó szerepet játszott a város művészeti életében. A tantestület szakmai felkészültségét, művészetek iránti elkötelezettségét fémjelzi, hogy a tanítványok megyei, országos versenyeken értek el sikereket, s több korábbi szécsényi növendék a művészeti pályán tanult tovább.

Amikor öt évvel ezelőtt Csuka Lászlót kinevezték a balassagyarmati Rózsavölgyi Márk Alapfokú Művészeti Intézmény vezetőhelyettesévé, a szécsényi tagintézményt Cs. Szerémy Andrea vette át. Csuka László azonban továbbra is ad zongoraórákat a szécsényi intézményben. Az iskolában 150 fiatal tanul a városból és vonzáskörzetéből, s megfelelően felkészülnek a közép- és felsőfokú művészeti intézményekben való továbbtanulásra.

A zenei képzéseket választó növendékek körében a zongora a legnépszerűbb, de részt vehetnek klarinét-, furulya-, szaxofon- és gitároktatásban is. Csuka László örömmel tájékoztatott, hogy az elmúlt tanévtől már hegedűoktatással és magánének tanszakkal is bővült a kínálatuk. Az iskola tantestülete stabil, örülnek, hogy egykori tanítványuk, Varga Ivett ez év szep­temberétől szolfézstanár lett az intézményben.

Az iskola tanárai és növendékei évente több alkalommal adnak hangversenyt a városban. Igaz, az utóbbi másfél évben a járványhelyzet miatt erősen lecsökkentek a fellépési lehetőségek. Csuka László elmondta, hogy már javában készülnek a november 30-i tanár-növendék hangversenyre. Amennyiben mégis közbeszólna a pandémia, a hangversenyt online formában fogják megtartani. Reményeik szerint nem marad el a hagyományos karácsonyi hangversenyük sem, amelyen szintén az iskola tanárai és növendékei szerepelnek majd közösen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában