kultúra

2021.11.21. 09:00

Már hazajáró vendégek Rétságon a székelyek

Hazajáró vendégnek számítanak Rétságon a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes tagjai.

H. H.

A művészek magyarországi turnéjuk alkalmával ezúttal is szívesen fogadták el a rétságiak meghívását. Egész Európában remek híre van a székelyföldi hagyományőrző csoportnak, sőt, felléptek már a tengereken túl is. A társaság tagsága és művészeti vezetése leginkább azon a szálon kötődik a járási székhelyhez, hogy a Városi Művelődési Központ és Könyvtár jelenlegi igazgatója, a Kereplő Néptánc Egyesület vezetője, Simon Katalin erdélyi származású, mi több, hosszú éveken át büszkén ropta a csíkszeredai együttesben. A rétságiak az elmúlt években nem egyszer megfordultak a Kárpátok keleti hegykoszorúja ölelésében élő magyarság körében, és rendkívül hasznos tapasztalatokkal tértek haza Nógrádba.

A Hargita együttes nemrégiben immár hetedszer látogatott el Rétságra, és ismét felejthetetlen élménnyel ajándékozta meg a népzene és néptánc iránt érdeklődőket. Mostani előadásuk az Ékes Gyergyó címet viselte, Erdélynek ez a vidéke hihetetlenül gazdag természeti kincsekben és kulturális értékekben. A művelődési központ színháztermében tartott bemutató különleges módon kezdődött: minden szereplő mozdulatlanul állt vagy ült a berendezett színpadon, aztán a muzsika hangjára folyamatosan elevenedtek meg az élőkép mozzanatai. Előbb egy pár kezdett táncba, majd folyamatosan követték őket a többiek, átvéve a lendületet. Az egyes jelenetrészletek szervesen épültek egymásra, felvonultatva a székelység teljes hagyományőrző repertoárját.

A házigazdák remélik, hamarosan újra Rétságon üdvözölhetik a Hargita csoportját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában