könyvbemutató

2021.11.21. 15:00

A Mikszáth-kultusz tárgyi emlékeit gyűjtötték kötetbe

Újabb kiadvánnyal gazdagodott a szűkebb pátriánk kiemelkedő irodalmi alakjáról szóló könyvek sora. A Kazinczy- és Toldy-díjas balassagyarmati pedagógus, Pásztor Sándorné A halhatatlan Mikszáth Kálmán című kötetében számba veszi, hogy az utókor milyen változatos módokon őrzi hűen a nagy palóc emlékezetét.

Hegedűs Henrik

A művet nemrégiben mutatták be hivatalosan a Madách Imre Városi Könyvtárban, ahol dr. Praznovszky Mihály irodalomtörténész méltatta az alkotást.

– A könyvemben azt kívántam bemutatni, hogyan válik egy író halhatatlanná, mit tett ezért a huszadik és tesz a huszonegyedik század – avatott be a téma megközelítésének részleteibe Pásztor Sándorné, a kötetet összeállító pedagógus. – Elsősorban a képzőművészet irányából fókuszáltam a mikszáthi utókorra, hogyan ábrázolják őt szoborban, festményben, rajzban, kutatómunkát végeztem, hol lelhetők fel és kiknek a kézjegyét viselik ezek az alkotások. Felkerestem a híres elődünk nevét viselő intézményeket, iskolákat, miért vették fel az ő nevét, miként viszik tovább az emlékét. A Mikszáth Kálmán Társaság sok helyen állított emléktáblát, de így tettek a különböző önkormányzatok is. Több érdekességre is rábukkantam, a nagy palócról például süteményt és ételt is elkereszteltek.

A szerző elmondta, a könyv egy Mikszáth-idézettel kezdődik, amely így hangzik: „Az író a halhatatlanságnak dolgozik, a hírlapíró a holnapi lapnak, de a holnapi nap bizonyos, a halhatatlanság bizonytalan”. Elgondolkodva a szövegen, ezt a bizonytalanságérzetet igyekezett megcáfolni, hiszen Mikszáth valóban halhatatlanná vált, amiért az utókor sokat tett.

– Sok helyen leltem rá olyan, Mikszáthot ábrázoló képzőművészeti alkotásra, amiről eddig én sem tudtam – folytatta Pásztor Sándorné. – Valószínűleg az olvasótábor számára is az újdonság erejével hat az a mintegy negyven helyszín, ahol vagy köztéri szoborként, vagy akár egy irodában, iskolai folyosón látható az író alakja, esetleg olvasható tőle egy-egy szellemes idézet. A könyv végére beillesztettem egy Nógrád megyei térképet, megmutatva, hol találhatóak ezek a pontok, illetve van egy tizenkilencedik század végi térkép is, amelyen a Mikszáth-kultuszt őrző Kárpát-medencei települések láthatók. Az adatok és információk gyűjtésének lezárulását követően egy 1873 és 2020 közötti időrendi útmutatót is készítettem.

A szerző őszintén reméli, aki belelapoz a kötetbe, kedvet kap arra, hogy személyesen is meglátogassa az emlékhelyeket, ezzel is gazdagítva saját ismereteit szülőföldünk neves irodalmi alakjáról, és az iskolások előtt is még tágabbra nyílik a nagy palóchoz vezető kapu.

Dr. Praznovszky Mihály megkeresésünkre kifejtette, Pásztor Sándorné munkája nyomán a Mikszáth-kultusz egyik alapműve született meg. Kik, mikor, hol tartották fontosnak az író emlékének megörökítését, hogyan függnek ezek össze a történelemmel, a politikával, a kultikus napokkal, főleg pedig, hogy a kortárs művészet miként van jelen a Mikszáth-ábrázolásokban. Az olvasó nem is gondolná, hogy száz esztendő alatt az író életműve milyen jelenségekben öltött testet – méltatta a kötetet az irodalomtörténész.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában