hagyományőrzés

2021.10.02. 15:07

Nógrádikum címet érdemelt a különleges kiállítás

A Palóc néprajzi terület hagyományos női paraszti öltözködésének viseletdarabjait bemutató állandó tárlatnak, a Palóc főkötő kiállításnak Nógrádikum díjat adományozott a Nógrád Megyei Értéktár Bizottság.

L. J.

Szabó Vilmos polgármester és Szoldatics Karolina vette át az elismerést

Forrás: NMH

Fotó: L.B.

Az elismerést Szabó Vilmos polgármester és Szoldatics Karolina vette át a XV. Megyenapon. Ezzel együtt ötre nőtt a helyi Nógrádikumok száma, ami minden rimócit örömmel töltött el.

– Az Európai Regionális Fejlesztési Alapból társ-finanszírozott Magyarország–Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Programban a „Palóc Út közös tematikus útvonal” című projekt 2011-ben pozitív elbírálást kapott – mondta Paluch Norbert, a Népművészet Ifjú Mestere. Hozzátette: – A pályázat egyik kedvezményezettjeként a falu önkormányzata vállalta, hogy a palóc népművészet értékeinek megőrzését szolgáló tevékenységet hoz létre. Így egy 1920-as években épült hagyományos parasztházban két kiállítóteret és egy fogadóteret alakítottak ki, ahol helyett kaphatott a Palóc főkötő kiállítás.

Szabó Vilmos polgármester és Szoldatics Karolina vette át az elismerést
Fotó: L.B. / NMH

Paluch Norbert kifejtette, hogy a kiállítóterekben speciális vitrinekben helyezték el a Palóc néprajzi területről kiválasztott húsz település 40 különböző, fejre való viseletét. A számos archív fotóval díszített tárlaton a nők különböző életszakaszaiban használt hétköznapi és ünnepi fejrevalói találhatók több megyei településről. A Nógrád, Heves és Pest megye palócságának főkötői mellett igazi kuriózum a nyugat-szlovákiai Zoboralját képviselő új menyecske főkötő. A kiállítás anyagát képező fejrevaló viseletek között számos nagy értékű, muzeális darab is helyet kapott. A reprodukált „féketők” olyan asszonyok kézimunkájának eredményei, akik településükön, vagy kistérségükben elismert mesterek a viseletkészítés egyéb ágaiban is. A kiállítást telefonon előre egyeztetett időpontban bárki felkeresheti.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában