művészet

2021.10.07. 17:20

Alkotótábornak adott otthont a festői szépségű nógrádi kistelepülés

Első alkalommal, hagyományteremtő szándékkal rendeztek alkotótábort a festői szépségű Nógrád megyei kistelepülésen, Bokorban. A kezdeményezés mellé állt a község vezetése is, az önkormányzat tulajdonában lévő vendégházat ajánlották fel a résztvevők elszállásolására. A helyi kötődésű Gyura Emma alkotásaiból rendezett kiállítás egy éven keresztül látogatható a művelődési házban.

Gulyás Edina

Hegedűs Pál polgármester elmondta, az önkormányzat örömmel segített a tábor megszervezésében

Forrás: NMH

Fotó: H. Cs.

Első alkalommal, hagyományteremtő szándékkal rendeztek alkotótábort a közelmúltban Bokorban. A program kilenc napig tartott három alkotó részvételével, azonban a szervezők bíznak abban, hogy a jövőben egyre több érdeklődőt vonz majd a tábor.

– Korábban, bő tíz évvel ezelőtt, tartottak már hasonló rendezvényt a faluban, akkor főiskolás fiatalok alkottak nálunk. Az általuk készített festmények ma is a helyi vendégház falait díszítik – tájékoztatott Hegedűs Pál, Bokor polgármestere, aki azt is elárulta: – Örömmel fogadtam most is az ötletet, hogy településünk adhat otthont a programnak. Bízom abban, hogy a jövőben tovább fejlődik a kezdeményezés, és sikeres alkotóműhelynek adhatja kicsi, de annál szebb településünk a díszletet.

Hegedűs Pál polgármester elmondta, az önkormányzat örömmel segített a tábor megszervezésében | Fotó: H. Cs. / NMH

Mint mondta, a falu vezetése örömmel segített a tábor megszervezésében, továbbá azzal igyekezett támogatni a művészeket, hogy az önkormányzat vendégházát ingyen bocsátotta a rendelkezésükre. A faluvezető arról is tájékoztatott: az ingatlan szinte az egyetlen bevételi forrást jelenti az önkormányzatnak, 14 férőhelyes, a járványt megelőzően az ország szinte minden részéről érkeztek ide turisták. Szálltak meg itt vadászok, és évről évre egyházi tábornak is helyet ad a létesítmény.

– Az alkotók megfestették a község egy-egy jellegzetes pontját. Lakóházak, a helyi templom, palóc kapu, utcarészletek is a vászonra kerültek. A helyiek közül voltak, akik örömmel álltak modellt a képekhez – fogalmazott a polgármester, hozzátéve: – A most elkészült festményeket jövőre állítjuk majd ki, azonban a helyi kötődésű Gyura Emma korábbi alkotásaiból tárlatot rendeztünk. Ennek a helyi művelődési ház biztosít helyszínt. A szebbnél szebb képeket bármikor megtekinthetik az érdeklődők és a településre látogatók.

A fényes ég című alkotás a falu templomát ábrázolja

Az alkotótábor ötletgazdája és lebonyolítója Sáfár Pál festőművész volt. Mint mondta, Nógrád megye más településén, Karancskesziben is van egy alkotótelep, ahol már több alkalommal is tartottak a fentihez hasonló programot. Az ott készült festményekből jelenleg a salgótarjáni József Attila Művelődési és Konferencia Központban látható kiállítás.

– Megfogalmazódott az ötlet, hogy a karancskeszi tábor mintájára Bokorban is életre hívunk hasonló programot. Az elsőn egyelőre hárman vettünk részt: Szamosfalvi Albert, Gyura Emma, a tanítványom és jómagam – hangsúlyozta Sáfár Pál, aki arra is kitért: – Azóta már többen is jelezték, hogy a jövőben élni fognak ezzel a lehetőséggel. Így bízom abban, hogy a következő alkalommal már többen ragadunk ecsetet. Terveink szerint az ott készült alkotásokat minden esztendőben kiállítjuk, és azokat egy éven keresztül láthatják az érdeklődők a helyi művelődési házban.

A kiállított alkotások egy része Bokorban és a környéken született

Sáfár Pál arról is beszámolt, hogy azért választották az alkotótábor helyszínéül az apró települést, mert Gyura Emma 14 évvel ezelőtt vásárolt itt egy házat. A hölgy Franciaországban él, de minden évben itt tölt néhány hetet, amikor a festészetnek hódol. – Emma a tanítványom volt, amikor Magyarországon tartózkodik, ma is rendszeresen találkozunk és a festészettel foglalkozunk. Felmerült bennünk az ötlet, hogy Bokorban is életre hívunk egy alkotótábort. A jövőben szeretnénk ha nemcsak a meghívott művészek vennének ezen részt, hanem bárki, akit érdekel a festészet – fogalmazott a festőművész, hozzátéve: – A faluban töltött kilenc nap alkalmával a helyiek közül sokakkal jó kapcsolat alakult ki. Érdekes beszélgetéseket folytattunk a portrékhoz modellt ülőkkel. Mint mondta, az idén kiállított közel húsz festményt Gyura Emma korábbi alkotásai közül válogatták. Azok között látható franciaországi tájat ábrázoló kép is, de a legtöbb itt Nógrád megyében, Bokorban és a környező településeken született.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában