függöny

2021.09.04. 11:20

Javában próbálják az új színdarabokat a Zenthe színpadán

Augusztus közepén befejeződött a színház új kezdeményezése, a rendkívül nagy sikert aratott Zenthe Nyár elnevezésű Fő téri sorozat. A munka azonban nem állt meg: a társulat már most gőzerővel készül az új évad előadásaira.

Csongrády Béla

A Zenthe Ferenc Színház túl van többtucatnyi előadást produkált sikeres országjáráson, a minap megtartották a 2021/2022-es évadot előkészítő társulati ülést, de szünetről, pihenésről szó sincs: a munka – ha nem is a nyilvánosság előtt – továbbra is intenzívnek tekinthető.

A vírusjárvány okozta korlátozások időszakában a színház három előadást készített el. Ebből egyet – Tamási Áron az Énekes madár című népi játékát már sikerült is bemutatni éppen a Zenthe Nyár sorozatában, kettő azonban még várja a közönséggel való találkozást. Bródy Sándor „A tanítónő”-jét szeptember 24-én viszik színre Kis Domonkos Márk rendezésében – s mások mellett – Vándor Éva közreműködésével. A címszerepet Hege Veronika, a kaposvári egyetem végzős hallgatója – aki másik három tehetséges társával együtt már jó ideje mint társulati tag kapcsolódik a Zenthéhez – játszhatja. Ugyancsak a nézők elé kerülhet november 26-án Luigi Pirandello „IV. Henrik”-je, amelyet Susán Ferenc rendezett meg.

November 26-án Luigi Pirandello „IV. Henrik”-jét is a nagyérdemű elé viszik a művészek, Susán Ferenc rendezésében
Fotó: L.B. / NMH

Augusztusban három próbafolyamat is elkezdődött. Az egyiket, az Apácák című musicalt Kökényessy Ági rendezi, aki szerepel is az előadásban, négy – értelemszerűen – nőtársával együtt. Ugyancsak javában tartanak a próbák a tantermi előadásnak kinevezett összeállítás, Az elveszett vesztegzár esetében. Ez a Horváth János Antal dramaturg, forgatókönyvíró – aki ezzel mutatkozik be Salgótarjánban – rendezte produkció Rejtő Jenő műveiből áll össze.

Legutóbb – az elmúlt héten – Örkény István Kulcskeresők című színművének próbáit kezdték el Kocsis Pál – innen elszármazott és most három évtized után visszatért színművész – irányításával. A Zenthe színház szakmai vezetése Kocsis Pállal együtt döntött a darab bemutatásáról, s a remek szereposztásról. Ezt a rendező szerint már az első olvasópróbák is visszaigazolták. Ez az előadás azért is lesz nagyon fontos a társulat életében, mert ezzel nyílik meg október 14-én egy új, kamaraszínházi játszóhely, amelyet ezekben a napokban alakítanak ki, hoznak létre a Fő téri kávézó galériatermében.

Megkezdődtek a Kulcskeresők című mű olvasópróbái
Fotó: H.M. / NMH

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában